Home VestiEkonomija Zašto se u Srbiji slabo gaje artičoke

Zašto se u Srbiji slabo gaje artičoke

by bifadmin

Artičoke ili volite ili ne. Jedna od najstarijih poznatih povrtarskih kultura, a svojim izgledom neodoljivo podseća na nama poznatu čuvarkuću.

Njeno uzgajanje, kako kažu istorijski podaci, počelo je u Etiopiji. Iz ove afričke zemlje put je pronašla do južne Evrope. Ranije, artičoku su smatrali dragocenim sredstvom protiv tegoba sa probavnim traktom, danas je koriste u mnoge svrhe.

Međutim, od njih može lepo da se zaradi, a ako ste u Turskoj tokom ovog perioda, ne možete je zaobići. Mi smo je probali u Izmiru, i to na nekoliko načina.

Cvetovi su skupljeni u veliki cvet i svetlo ljubičaste su boje. Biljka je velikog grmastog oblika, robusnog izgleda koja svoje jestive cvetove daje od marta do maja meseca, cvetovi su složeni od latica koje na prvi pogled izgledaju vrlo nežno, ali samo naizgled. Čuvajte se njenih bodlji.

Artičoke je moguće uzgajati gotovo svuda, pošto je reč o biljki koja je otporna na razne uslove odgajanja. Zašto u Srbiji nije dovoljno zastupljena je pitanje, jer, primera radi, može od nje da se zaradi kao i od drugog začinskog ili lekovitog bilja.

Na našim njivama, uglavnom se uzimaju subencije za gajenje artičoke na oko 15 hektara, ali uz to domaći uvek „ubace“ i uzgajaju uz nju i neven, beli slez, matičnjak, bosiljak, valerijanu…

Ne zahteva veliku obradu, otporna je na brojne inspekte, a oko 1,5 tone suve mase donosi zaradu od 2.000 evra.

Konzumira se cvetna loža očišćena od ljuskastih listova. Ekstrakt od lišća artičoke koristi se za alkoholne i bezalkoholne napitke, farmaceutske proizvode, kreme za kožu, zaslađivače, dodatke…
Bere se cvasti još zatvorene, ručno ili makazama. Drška ne sme biti duža od 10 cm, a glavice namenjene preradi beru se bez drške. Razvoj glavica tokom zime je usporen, ali u proleće berbe se nastavljaju sve do maja. Često za to treba 20 – 25 berbi.

Kraljica Festivala

Artičoka je kraljica trpeze ovih dana u Izmiru. Probali smo je u salati, kao poslasticu, kao posebno jelo, kiselu… Dominirala je i na Festivalu bilja u Alačatiju.

Alaçatı Ot Festivali je inače jedan od najpoznatijih i najpopularnijih događaja među lokalnim stanovništvom i turistima u Turskoj.

Gosti festivala na licu mesta mogu da se upoznaju sa jedinstvenim lekovitim biljem koje raste u Egejskom regionu. Festival bilja dobio je titulu „Najbolji festival Turske“, a ove godine, kažu da je oboren rekord u broju gostiju.

Poseban specijalitet su artičoke sa maslinovim uljem. A kad smo kod maslinovog ulja, čuli smo još jednu tajnu – ovde masline dišu kao i artičoke, otuda specifičan ukus i miris maslinovog ulja. Podsećamo, ima etiketu najboljeg na svetu.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar