Home VestiEkonomija Ako su punjači i slušalice e-otpad, zašto nam prodaju nove telefone?

Ako su punjači i slušalice e-otpad, zašto nam prodaju nove telefone?

by bifadmin

Epl godišnje uštedi oko 5 milijardi funti dodatno, samo zato što više ne prodaje slušalice i punjače u paketu sa svojim Ajfon uređajima

Sećate se onih lepših dana kada ste uz kupovinu mobilnog telefona, automatski dobijali i slušalice, odnosno punjač za telefon? Bilo je to nešto što se podrazumeva, kompletan paket.

A onda, velikim tehnološkim gigantima je naprasno palo na pamet da povedu više računa o e-otpadu, tj. o „suvišnoj“ elektronici koja se, po njihovom mišljenju, bezrazložno gomila.

Drugim rečima, polaze od toga da kod kuće već imate punjač od pređašnjeg telefona, te da vam ne treba novi – iako i sam punjač zastareva kao i telefon. Isto misle i za slušalice, koje se danas prodaju u raznim oblicima, sa raznim funkcijama i mnogih brendova.

Ipak, ljudi nisu mnogo negodovali, pomirili su se sa tim da će ih telefoni ubuduće koštati više, budući da ostaju bez ključnih dodataka, barem kada govorimo o punjačima. Na sve to, kriza je donela poremećaje u proizvodnji i lancima snabdevanja, što je naposletku dovelo do nestašice čipova i ostalih elektronskih komponenti, tako da su veliki igrači imali još bolji „izgovor“.

Licemerni stav

Ali, dok govorimo o e-otpadu, ne možemo zanemariti svojevrsni licemerni stav velikih svetskih kompanija koje brinu o klimi i okolini, budući da svako malo izbacuju nove modele telefona i ostalih uređaja, primoravajući tako potrošače da svoje aparate menjaju na nekoliko meseci.

Šta se dešava sa starim uređajima, koji zapravo i nisu stari? Uglavnom završe na deponijama, a retko se prosleđuju nekome, posebno u bogatim zemljama. Rastući konzumerizam svakako nije nov fenomen i u zemljama poput SAD je na snazi dugo, tačnije, na njemu dobrim delom i počiva korporativna Amerika.

Sistem ti daje, ali te i tera da trošiš.

Inače, elektronski otpad se odnosi na sve utikače, kablove i elektronske komponente, iliti u današnje vreme to su svi moderni uređaji koje poseduje gotovo svako domaćinstvo na svetu.

Najveći problem u vezi sa e-otpadom je što se pokvarena/neželjena elektronika odlaže na deponiju, a onda toksične supstance, poput olova i žive, mogu da iscure u zemlju i vodu.
E-otpad ili ekstra profit?

Međutim, gomilanje e-otpada se ne sprečava samo manjom proizvodnjom punjača/slušalica, već i telefona.

Divovi profitiraju

A budući da se punjači i slušalice svakako proizvode u velikom obimu, jer će ih potrošači dodatno kupovati, onda zaključujemo da divovi kao što su Samsung, Epl i drugi, pre profitiraju na račun izostavljanja tih proizvoda iz „paketa“, nego što zaista brinu o zaštiti planete.

U tom kontekstu, The Verge je 2020. objavio i članak sa naslovom: „Eplovo odbacivanje punjača sačuvalo je troškove, ali ne i planetu“.

U martu 2022, Dejli Mejl je pisao kako je američki brend kojim upravlja Tim Kuk zaradio dodatnih 5 milijardi funti, samo zato što više ne prodaje slušalice i punjače u paketu sa svojim Ajfon uređajima.

Ovaj potez Epl je izazvao ovacije kod ekologa, ali ne i kod pojedinih stručnjaka iz date oblasti koji su rekli da je ukidanje „tradicionalne“ prakse udarac na džep potrošača. Epl je, kada je objavio ovu odluku, tvrdio da će time smanjiti godišnje emisije ugljenika za dva miliona tona.
Stručnjaci su, ipak, procenili da bi Epl mogao da uštedi oko 27 funti po jednom telefonu.

Žele da vam prodaju novi proizvod, kako biste se rešili starog

Inače, govoreći o e-otpadu, profesor Ričard Herington iz Prirodnjačko-istorijskog muzeja UK, kaže kako je većina kompanija danas vođena željom za profitom; žele da vam prodaju novi proizvod, kako biste se rešili starog.

– Voleo bih da vidim više modularnih pristupa elektronskim dizajnima, gde možete zameniti ili nadograditi delove telefona po potrebi, umesto da svaki put kupujete novi, tj. bolji – kaže on.
U paketu ili ne, otpad se gomila
Nekoliko je razloga zbog kojih kupci, kada uzimaju nov telefon, kupe i novu dodatnu opremu:

Pritom, ovde je važno napomenuti da veliki deo kupaca bira originalne punjače za svoje uređaje. Jeftiniji punjači, lošijeg kvaliteta, kao i baterije, nisu adekvatno napravljeni niti su sertifikovani od strane bilo koje renomirane kompanije.

Mogu da eksplodiraju, zapale se, unište vaš pametni telefon, pa čak i da vas povrede. Ipak, neki dodaci napravljeni od strane nezavisnih proizvođača jesu dobro napravljeni, ali je to maltene uvek „mačka u džaku“.

– Kupila sam nedavno telefon na ugovor, naravno, nisam dobila ni slušalice ni punjač, pa sam oba morala da dokupim. Ali, slušalice sam nekako uvek i doživljavala kao bonus, poklon, kada kupujete telefon, dok se punjač po mom mišljenju podrazumeva. Kako ne bih rizikovala, kupila sam originalni Samsung punjač za oko 4.000 dinara – kaže nam Sara i dodaje:

„Inače, ponuda telefona bi svakako mogla biti bolja za cene po kojima se nude, barem u odnosu na ranije godine, kada ste za dinar mogli da kupite solidne uređaje, a za više para čak premijum“.

 

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar