Home VestiEkonomija Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

by bifadmin

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu.

Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju banke iz Srbije, trenutno ne otkupljuju ove valute, usled čega je smanjen interes domaćih banaka i ovlašćenih menjača za njihov otkup.

– Nakon obaveštenja poslovnih banaka iz inostranstva s kojima sarađuje Narodna banka Srbije u kupoprodaji efektivnog stranog novca da trenutno prestaju sa otkupom norveške krune od poslovnih i centralnih banaka, kao i usled činjenice da Norveška centralna banka ne otkupljuje ovu valutu od banaka, Narodna banka Srbije je prestala do daljeg s prijemom novčanica u ovoj valuti od banaka u Republici Srbiji, o čemu su banke obaveštene. Kada je reč o danskoj kruni, Narodna banka Srbije je krajem 2022. godine prestala do daljeg s prijemom novčanica u ovoj valuti iz istih razloga – navode iz NBS.

Pojedine inostrane banke prestaju sa otkupom

Kada je reč o švedskoj kruni, promet ovom valutom u formi efektivnog stranog novca i dalje se obavlja i na domaćem, i na međunarodnom tržištu. Narodna banka Srbije još uvek ima mogućnost i za prodaju ove valute u formi efektivnog stranog novca bankama u inostranstvu. Međutim, postoje naznake da pojedine inostrane banke prestaju i sa otkupom ove valute u formi efektivnog stranog novca.

Iz Narodne banke navode da su u kontaktu sa inostranim poslovnim bankama i centralnim monetarnim vlastima relevantnih zemalja radi dobijanja detaljnijih informacija i smernica u vezi s navedenim poslovima u narednom periodu.

Napominju da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operator slobodno donose odluku da li će trgovati nekom valutom s liste valuta kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Republike Srbije, u zavisnosti od njihovog interesa, poslovne politike i operativnih mogućnosti.

– Narodna banka Srbije pomno prati aktuelna dešavanja i u slučaju promene situacije na međunarodnom tržištu u vezi s poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca u navedenim valutama i eventualnog ponovnog omogućavanja otkupa danske krune i norveške krune, blagovremeno će banke obavestiti o tome – kažu iz NBS.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar