Home VestiEkonomija Evro je zadržao status druge najvažnije svetske valute

Evro je zadržao status druge najvažnije svetske valute

by bifadmin

Evro je zadržao status druge najvažnije svetske valute u 2022. godini, odmah iza američkog dolara, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Evropska valuta je uspela da očuva stabilnost uprkos, kako se navodi, nizu šokova, uključujući visoku inflaciju i rusku invaziju na Ukrajinu.

U 2022. udio evro u službenim deviznim rezervama širom sveta, usklađen za devizne kurseve, povećao se za pola postotnog boda – na 20,5 odsto, dok je dolar bio daleko najzastupljeniji, s udjelom od 59 odsto.

Rezervna valuta je ona koja se često koristi u svetskoj trgovini, pa je u rezervama drže i centralne banke drugih zemalja.

“Evro je u međunarodnoj ulozi bio otporan i u 2022. godini, uprkos nizu novih šokova”, rekla je Kristin Lagard, predsjednica ECB-a.

Ona međutim upozorava da status međunarodne valute ne treba uzimati zdravo za gotovo.

“U novom okruženju je još veća odgovornost na evropskim zvaničnicima da stvore uslove za prosperitet evra”, kazala je Lagard.

Evropski regulatori već se duže vrijeme zalažu za ubrzanu integraciju finansijskih i tržišta kapitala unutar eurozone, uključujući i dalji razvoj unije tržišta kapitala čiji je cilj uklanjanje birokratske i regulatorne prepreke među zemljama kako bi se kompanijama olakšalo prikupljanje novca.

Evropska komisija smišlja planove za taj projekt još od 2015. godine.

“Dalja evropska ekonomska i financijska integracija biće ključna za jačanje otpornosti međunarodne uloge evra u uslovima potencijalno izraženijih podjela u svetskoj ekonomiji”, rekao je Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a, prenose agencije.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar