Home VestiPolitika i društvo Kako je izbeglica iz Sirije postao gradonačelnik malog mesta u Nemačkoj?

Kako je izbeglica iz Sirije postao gradonačelnik malog mesta u Nemačkoj?

by bifadmin

Rajal Alšebl je 2015. iz ratom razorene Sirije došao u Nemačku. Osam godina kasnije postao je gradonačelnik jednog nemačkog malog mesta.

Kada je napustio svoju zemlju imao je samo 21. godinu, no iako mlad, bio je svestan da u njoj nema budućnosti. Iz tog razloga je sa velikom grupom svojih sunarodnika krenuo na težak put, sa kojeg se neki od njih nisu vratili.

Prvi susret ovog mladića sa evropskim tlom odigrao se na ostrvu Lezbos, na koje se iskrcao iz gumenog čamca. Bilo je mračno, hladno i Rajal je bio veoma uplašen. Ali, znao je da je “na korak” od obećane zemlje. Zapravo, na mnogo koraka, koje je prelazio što peške, što javnim prevozom, više gladan nego sit. Bio je u koloni izbeglica koja se kretala preko Makedonije, Srbije, Hrvatske… Posle 12 dana stigao je u Nemačku, gde je smešten u centar za izbeglice u Althengštetu, ruralnoj opštini u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Tamo je naučio da tečno govori nemački jezik i završio obuku za administrativnog asistenta u gradskoj skupštini. Prošle godine stekao je nemačko državljanstvo što mu je omogućilo da učestvuje na lokalnim izborima u susednoj opštini Ostelshajm, i to kao nezavisni kandidat. Tamo je izabran za gradonačelnika osvojivši 55,41 odsto glasova u selu koje ima veliki broj konzervativnih stanovnika.

Posle svega kaže da mu je, kada se tek zaputio u Evropu, cilj bio da preuzme odgovornost za sebe, a sada mu je cilj da preuzme odgovornost za zajednicu koja ga je prihvatila.

Izvor: The Local

Foto: Instagram

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar