Home VestiEkonomija Koliko nam novca treba za gorivo i putarinu za odlazak na more kolima?

Koliko nam novca treba za gorivo i putarinu za odlazak na more kolima?

by bifadmin

Počela je sezona letnjih odmora, a veliki broj građana Srbije za odlazak do omiljenih plaža odlučuje se ode sopstvenim prevozom.

Odlazak kolima na more u Grčku, Hrvatsku, Crnu Goru, Bugarsku, BiH i Albaniju turistima pruža značajno više fleksibilnosti, kako pri planiranju puta tako i za vreme boravka u inostranstvu.

To znači da je, osim spremnog automobila, potreban i novac za gorivo i putarine. Cene goriva neophodno je proveriti pred kretanje na put, jer one često variraju, dok se sa putarinama to ređe događa.

U Srbiji je trenutno cena litra evrodizela maksimalno 186 dinara (1,58 evra) a cena benzina evropremijum BMB 177 dinara (1,51 evro) .

Pri obračunu iznosa troškova za gorivo računali smo da je potrošnja prosečnog automobila osam litara benzina na 100 kilometara puta, odnosno šest litara dizela za jednaku relaciju.

Takođe, da se gorivo toči u Srbiji, a ne i u zemljama u koje građani nameravaju da putuju. Nevedene cene važe samo za jedan pravac, što znači da se za celokupno letovanje one množe sa dva.

Crna Gora

Kada je reč o troškovima puta, odlazak u Crnu Goru je najjeftiniji. Naime, iako se do Budve može stići i preko Bosne i Hercegovine bez naknade za putarinu, većina vozača bira da ide auto-putem.

Gorivo u Crnoj Gori prema najnovijim informacijama kreće se po ceni od 1,53 evra za litar benzina i 1,37 evra za litar dizela.

Prilikom odlaska u Crnu Goru iz Beograda, putarina se plaća na auto-putu „Miloš Veliki“ do Čačka, a nakon toga i od Čačka do Pakovraća putem E761 i to 530 dinara odnosno četiri i po evra.

Ova cifra se umanjuje ukoliko vozači imaju TAG na koji se uplaćuje kredit.

Nakon ulaska u Crnu Goru, putarine se plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica – Herceg Novi , kao i deonica Bar – Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozina od četiri kilometra se plaća dva i po evra, a putarina na deonici Meljine – Trebinje tri.

Udaljenost relacije Beograd-Bar iznosti 503 kilometra, što znači da će u troškove puta, osim putarine, biti uračunato i oko 60 evra za benzin odnosno 47 evra za dizel. Ipak, ako dizel budete sipali i u Crnoj Gori, proći ćete malo jeftinije.

Grčka

Kao i u Crnoj Gori, u Grčkoj je benzin skuplji od dizela te košta 1,88 evra po litru. Cena litra dizela u ovoj zemlji iznosi 1,55 evra.

Za odlazak iz Beograda za Grčku, putarina do Preševa košta 1.690 dinara.

Putarina od Subotice do Preševa iznosi 2.410, a od Novog Sada do Preševa 1.960 dinara.
Putarina za putničke automobile od Niša do Preševa je oko 700, a od Batočine do Preševa 1.240 dinara.

Nakon prelaska Evzonija na oko 500 metara od granice nalazi se prva naplatna rampa u Grčkoj na kojoj putarina za motorna vozila iznosi 1,80 evra.

Za one koji na letovanje voze do Lefkade, od Evzonija do ove destinacije postoji osam naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 14,65 evra.

Od Evzonija do Tasosa postoji pet naplatnih rampi, a ukupna putarina samim tim košta manje, i iznosi 7,40 evra.

Do Parge postoji sedam naplatnih rampi, a putarina se plaća 10,60 evra.

Od Evzonija do Krfa takođe ima sedam naplatnih rampi, a cena je jednaka kao do Parge.

Ko se uputi autom u Grčku, do Soluna će preći 634 kilometra, što će prouzrokovati troškove za gorivo od oko 77 evra za benzin a do 60 evra za dizel.

Hrvatska

Ako odlučite da sipate gorivo u Hrvatskoj, litar benzina platićete za oko 12 dinara manje nego u Srbiji, odnosno 1,40 evra. Dizel je još jeftiniji i litar ovog energenta košta 1,30 evra.

Na putu do hrvatskog primorja, prva putarina koja se plaća jeste u Šidu, i ona iznosi 480 dinara.

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, te ukupno koštaju od 20 do 30 evra, odnosno 10,2 evra do Zagreba, i još po 5,5 evra do Rijeke i potom, na primer do Poreča.

Postoji i jeftinija varijanta odlaska u Hrvatsku na more, pošto je moguće ići i preko Bosne i Hercegovine, gde putarina izađe oko 10 evra.

Udaljenost Beograda od Rijeke iznosi 552 kilometara, što znači da će vam trebati oko 66 evra da naspete benzin, a nešto više od 50 za dizel. Dizel je u Hrtavtskoj znatno jeftiniji nego u Srbiji, pa ćete jeftinije proći ako gorivo dospete nakon prelaska granice.

Bugarska

Bugarska je godinama unazad poznata po jeftinijem gorivu nego u našoj zemlji. Tamo litar benzina košta 1,31 evra, a litar dizela 1,26 evra.

Jedina putarina koja se plaća na putu za Bugarsku jeste ona od Beograda do Dimitrovgrada, koja iznosi 1.490 dinara.

Nakon ulaska u Bugarsku, neophodno je da se kupi vinjeta, a to se može uraditi u blizini graničnog prelaza na kiosku ili pumpama.

Vinjeta koja važi tokom vikenda, od petka u 12:00 do nedelje u 23:59 košta pet evra.

Sedmodnevna vinjeta iznosi osam, mesečna 16 a tromesečna 28 evra. Moguće je nabaviti i godišnju vinjetu, i ona košta svega 50 evra.

Od Beograda do Sunčevog Brega ima oko 811 kilometara, što znači da će vam trebati do 100 evra za benzin ili oko 20 evra manje za dizel, a do Burgasa još manje. Takođe, savetuje se da ne punite u Srbiji rezervoar do kraja, jer ako naspete gorivo posle Gradine možete značajnije uštedeti.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar