Home VestiEkonomija Kripto ima novog spasioca: Wall Street

Kripto ima novog spasioca: Wall Street

by bifadmin

Neka od najvećih imena u oblasti finansija prave nove opklade na kriptovalute, dodajući konkurenciju i zamah novonastaloj industriji koja je pod sve većim pritiskom američkih regulatora.

Najveći svetski menadžer novca, BlackRock, želi da pokrene novi fond kojim se trguje na berzi koji bi koristio bitcoin kao osnovnu imovinu.

Dva druga značajna fonda, Fidelity Investments i Charles Schwab, podržavaju novu berzu kriptovaluta sa Citadel Securities.

A jedan od najvećih svetskih zajmodavaca, Deutsche Bank, želi da vodi posao čuvanja kriptovaluta koji bi držao digitalnu imovinu za svoje klijente.

Mejnstrim institucije i kriptovalute

Sve ove informacije dovele su do toga da bitcoinu, ali i drugim kriptovalutama, skoči cena, javlja Yahoo Finance.

Ovo novo interesovanje mejnstrim finansijskih institucija dolazi u trenutku rastuće opasnosti za industriju koja se borila da povrati svoje temelje nakon propasti berze za razmenu kriptovaluta FTX i regulatornog udara koji je usledio.

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) ranije ovog meseca podnela je tužbe protiv najvećih kripto berzi u SAD i svetu, Coinbase i Binance, navodeći da su obe dozvolile digitalnim valutama da trguju na njihovim platformama koje su trebale da budu registrovane kod agencije.
To je izazvalo nove zabrinutosti da bi moglo postati teže trgovati određenim digitalnim sredstvima. Od početka 2023. SEC je optužila 15 različitih kripto aktera za kršenje zakona o hartijama od vrednosti.

Iznenađujući preokret u sentimentima u vezi sa ovom industrijom počeo je 15. juna, kada je BlackRock, koji kontroliše imovinu od više od 9 biliona dolara, podneo papirologiju SEC-u za kreiranje fonda za promptno trgovanje bitcoinima.

„FTX je upravo potvrdio naš poslovni model“

Još jedan katalizator za industriju došao je ove nedelje kada je nova berza kriptovaluta koja ima podršku Citadel, Fidelity i Charles Schwab rekla da je počela da obavlja poslove.

Preduzeće, EDX Markets, predstavilo je svoje planove krajem 2022. godine i reklamiralo sebe kao operaciju koja bi „uklonila značajne sukobe interesa koji utiču na postojeće berze kriptovaluta“.

Jamil Nazarali, izvršni direktor EDX-a, rekao je u intervjuu da je „FTX upravo potvrdio naš poslovni model“. Ono što oni rade, dodao je on, je „uzimanje najboljeg iz digitalnog sveta, mnoge inovacije blokčejna i kombinovanje sa zaštitom investitora u tradicionalnim finansijama“.

EDX kaže da će ponuditi trgovanje u samo četiri kriptovalute — bitcoin, ether, lightcoin i bitcoin keš. SEC nijednu od tih sredstava nije smatrala hartijama od vrednosti, što je omogućilo EDX-u da potencijalno zaobiđe neke od problema sa kojima se susreću Coinbase i Binance.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar