Home VestiEkonomija Kvartalni monitor: Privredni rast u Srbiji u ovoj godini biće 2%, a možda i manji

Kvartalni monitor: Privredni rast u Srbiji u ovoj godini biće 2%, a možda i manji

by bifadmin

Privredni rast u Srbiji u ovoj godini biće 2%, a postoje rizici da bude i manji, ocenili su danas autori biltena Kvartalni monitor.

Na prezentaciji novog broja biltena rečeno je da su rizici za osvarenje projektovanog privrednog rasta loša poljoprivredna sezona, sporiji pad inflacije, ponovni rast cena energenata, produbljivanje krize u Evropi.

– U privredi Srbije početkom 2023. godine prevladavaju uglavnom negativni trendovi. Privredna aktivnost stagnira, inflacija je rasla do marta, zaposlenost blago raste, ali realne zarade opadaju, spoljni deficiti su smanjeni, kreditna aktivnost usporava, kamatne stope rastu – navodi se u publikaciji.

Procenjeno je da bi inflacija u Srbiji, koja je u maju iznosila 14,8%, do kraja godine mogla da padne na devet do deset odsto, dok je zvanična projekcija da će iznositi osam odsto.

Obaranju inflacije doprinosi pad cena sirovina, hrane, metala i energenata na svetskom tržištu, a dodatno Narodna banka Srbije pooštrava monetranu politiku povećanjem referentne kamatne stope.

– Ključni makroekonomski izazov Srbije je relativno brzo i osetno obaranje inflacije. Da bi se to ostvarilo potrebna je snažna koordinacija fiskalne i monetarne politike. Za sada samo monetarne politike deluju u tom smeru – navodi se u biltenu koji izdaje Ekonomski fakultet u Beogradu i njegove Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar