Home VestiIT i nauka Mikrobiolozi u Srbiji otkrili bakterije koje bi mogle da se koriste umesto pesticida

Mikrobiolozi u Srbiji otkrili bakterije koje bi mogle da se koriste umesto pesticida

by bifadmin

U zemljištu u mioničkom selu Paštrić, mikrobiolozi su pronašli dve do sada nepoznate vrste korisnih bakterija koje bi, ako istraživanja to potvrde, mogle da služe za proizvodnju biopesticida.

Bakterije nazvane Pseudomonas serbica i Pseudomonas serboccidentalis, kako je do sada ustanovljeno, raznim mehanizmima mogu da štite biljke od patogena, pišu Novosti.

Bakterije je otkrio tim naučnika u okviru međunarodne saradnje Katedre za ekološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Univerziteta Klod Bernar u Lionu u Francuskoj i Češke akademije nauka.

Analize su pokazale ove dve noce bakterije mogu da fosfor koji se u zemljištu nalazi u obliku teško dostupnom biljkama, prevedu u onaj koji poljoprivredne kulture mogu da koriste, kaže Irena Todorović, koja u okviru doktorske disertacije radi na ovom istraživanju.

„Takođe, dve nove bakterije mogu da pomognu biljkama da bolje usvajaju gvožđe iz zemljišta. Uz to, Pseudomonas serboccidentalis može da proizvodi cijanovodonik, koji pomaže u sprečavanju rasta patogena“, kaže Todorović.

Dodaje da u nastavku istraživanja treba da se utvrdi koja svojstva novootkrivenih bakterija pozitivno utiču na suzbijanje patogena, ali i na rast biljaka.

„Ako se pokaže da ove bakterije imaju veliki potencijal, mogle bi da se koriste za proizvodnju biopesticida, koji na biološki prihvatljiv način štite useve od bolesti“, navodi Todorović.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar