Home VestiEkonomija Prodata imovina Fabrike reznog alata u stečaju

Prodata imovina Fabrike reznog alata u stečaju

by bifadmin

Imovina čačanske Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju prodata je za 560 miliona dinara konzorcijumu u kojem su kompanije Unipromet iz Čačka i Eurolajn iz Beograda.

To je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Početna cena na javnom nadmetanju bila je 235,3 miliona dinara, a prodato je gradsko građevinsko zemljište površine 30.628 kvadrata, kao i tri proizvodne hale, hala sa restoranom, magacini, upravna zgrada, pogon za izradu kugličnih vretena, oprema i zalihe.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi avgusta 2021. godine.

Tada su 452 fabrička radnika proglašeni za tehnološki višak i dobili otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo janura 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je osnovana 1953, od kada je proizvodila alate, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Ta fabrika je u bivšoj Jugoslaviji bila vodeća u proizvodnji reznih alata, koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu i u to vreme zapošljavala je oko 4.500 radnika.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar