Home VestiIT i nauka Prvi poljoprivredni robot u Srbiji

Prvi poljoprivredni robot u Srbiji

by bifadmin

U selu Krnjevo kod Velike Plane u vinogradima vinarije „Radovanović“ predstavljen je poljoprivredni robot koji smanjuje potrebe za radnom snagom, ali i štiti štiti životnu okolinu budući da ne koristi konvencionalno gorivo, već mu je pogon električni.

Robot je napravljen da obavlja 15 operacija kojima zaokružuje čitav agrarni ciklus u voćnjacima i vinogradima. Ime mu je „Slophelper“ odnosno pomagač na nagibima. Da bi uradio svoj posao, potebno je dati mu zadatak i koordinate, i pustiti ga na polje, a njegov rad se može pratiti na aplikaciji preko telefona, tableta ili kompjutera, rekao je za emisiju „Nećete verovati“ Igor Kordik iz kompanije „Pek automotive“, koja stoji iza ovog robota.

„On može da malčuje, da kosi travu, da trimuje između čokota i stabala, da tomizira… Ove godine predstavljamo i funkciju branja jabuka. Robot pomoću veštačke ruke može da ubere veliku količinu jabuka za kratko vreme. Pored toga, ima mogućnost i da prezerira, prska, kao i da horizontalno i vertikalno obrezuje. Ima svoje senzore, ima svoje zadate vrednosti, ima svoje koordinate i teško može da zaluta“, navodi on.

Ova mašina se samostalno kreće pri čemu vodi računa o tome da ne ugrožava ničiju bezbednost. Primera radi, ako ispred nje stane dovoljno veliki zec, ona će se odmah zaustaviti. Isto važi i za druge krupnije životinje, kao i za ljude.

Cena robota je kao cena jednog malo boljeg traktora, odnosno cena osnovne mašine, jer se priključne mašine posebno kupuju. Naime, kupovina ove mašine je slična kupovini modernih automobila – možete da uzmete osnovni paket a onda da tražite da se vozilu ugradi ono što vam treba.

Izvor: Nećete verovati

Foto: Printskrin iz emisije „Nećete verovati“

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar