Home VestiPolitika i društvo Pušten u rad eArhiv, besplatna baza podataka iz zemljišnih knjiga

Pušten u rad eArhiv, besplatna baza podataka iz zemljišnih knjiga

by bifadmin

Republički geodetski zavod saopštio je da je pustio u rad servis eArhiv, aplikaciju koja omogućava građanima i pravnim licima uključujući advokate, javne beležnike i druge profesionalne korisnike katastra, da besplatno pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ-a.

Preko servisa eArhiv, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima, a to znači da neće više biti potrebe da se građani upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara.

Preko novog servisa su u prvoj fazi dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga, dok će u narednoj fazi RGZ omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata, navedeno je u saopštenju.

„Osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema je mogućnost preuzimanja svih poručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka“, dodaje RGZ u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar