Home VestiEkonomija SAD ukinuo gornju granicu državnog duga

SAD ukinuo gornju granicu državnog duga

by bifadmin

Senat Sjedinjeniih Američkih Država usvojio je predlog zakona o ukidanju gornje granice državnog duga, koja je do sada iznosila 31,4 biliona dolara (preko 31.000 milijardi), što omogućava toj državi da nastavi da izvršava svoje finansijske obaveze.

Zakonom se do 1. januara 2025. godine suspendije granica federalnog zaduživanja. Za razliku od većine drugih razvijenih zemalja, SAD ograničava iznos duga koji vlada može da pozajmi, preneo je Rojters.

Predlog zakona je prošao Senat sa 63 glasa za prema 36 glasova protiv. Prethodno je predlog usvojio i Predstavnički dom američkog Kongresa.

Senat i Predstavnički dom su dva doma američkog Kongresa, koji u toj državi predstavlja zakonodavni organ.

Zakon je sada na stolu predsednika Džozefa Bajdena i očekuje se da će ga danas potpisati.

Predsednik Bajden je pohvalio „blagovremenu akciju Kongresa“.

„Ovaj dvopartijski sporazum (podržali su ga i republikanci i demokrate) je velika pobeda za našu ekonomiju i američki narod“, naveo je predsednik SAD u saopštenju i dodao da će ga potpisati što je pre moguće.

Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da neće moći da plati sve svoje račune 5. juna ako Kongres do tog datuma ne bude reagovao (u vezi sa predlogom zakona).

Odnos ukupnog javnog duga SAD i bruto domaćeg proizvoda najveće svetske ekonomije je preko 100 odsto, a po procenama platforme Trading Economics državni dug će do kraja 2023. godine biti 133 odsto tamošnjeg BDP-a.

Izvor: Novaekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar