Home VestiEkonomija Udobni domovi, otporni na hladnoću i poskupljenje struje

Udobni domovi, otporni na hladnoću i poskupljenje struje

by bifadmin

Nikola Rađenović živi u komfornom domu koji je otporan na vremenske uslove ali i na energetsku krizu. Toplota mu više ne prolazi kroz staru stolariju, nema dotrajalih krovova i zidova bez fasade. Njegovo domaćinstvo više nije hladno.

Nikola je korisnik GEFF kredita, koji pomaže da se u kuće ili stanove uvedu mere energetske efikasnosti i smanji nepotrebna potrošnja energije. Sredstva je dobio putem kredita.

„Nakon podnošenja neophodne dokumentacija, kredit mi je brzo odobren. Izvođač je isplaćen, administracija završena bez mog napora, a nakon mesec dana sam dobio na račun i povraćaj dela novca“, priča Rađenović.

Sem solarnih panela, on je uzeo i poseban bojler i zamenio stolariju – probleme je rešio jednim zahvatom i jednim kreditom.

„Nisam neko ko ima vremena da se bavi procedurama. Bilo je dovoljno samo da uporedim ono što je navedeno u tehnološkom selektoru i ono što je dostupno na portalima“, rekao je Rađenović.

GEFF kreditna linija, namenjena finansiranju tehnologija energetske efikasnosti (prozori, fasade, krovovi, toplotne pumpe, solarni paneli) za fizička lica. Sredstva se plasiraju preko Erste, ProCredit i banke Intesa, a GEFF program pruža podršku tokom čitavog procesa.

Uz to, do 20 odsto ukupne vrednosti kredita vraća se korisniku direktno na račun.

GEFF na Zapadnom Balkanu predstavlja deo međunarodnog GEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji promoviše investicije u energetsku efikasnost. Cilj programa je i da se generalno pojača svest građana o značaju investiranja u energetsku efikasnost, a on je samo deo paketa energetske podrške EU Srbiji, koji u 2023. iznosi 165 miliona evra.

Bespovratna sredstva finansira EU, dok su sredstva za tehničku pomoć obezbedili država Austrija i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

EU je u protekle dve decenije uložila više od 835 miliona evra u sektor energetike. Više od 4.500 domaćinstava u Srbiji unapredilo je energetsku efikasnost zahvaljujući donacijama EU i investicijama Evropske banke za obnovu i razvoj. Sve informacije na www.eumogucnosti.rs.

Pridružite se EU nedelji mogućnosti 21. do 26. juna u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i saznajte kako da iskoristite dostupne fondove i sredstva za svoje projekte. Registracija je jednostavna i ceo program je besplatan, posetite veb sajt eumogucnosti.rs i prijavite se!

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar