Home VestiEkonomija 40 odsto porodičnih firmi u Srbiji spremno za poslovanje u savremenim uslovima

40 odsto porodičnih firmi u Srbiji spremno za poslovanje u savremenim uslovima

by bifadmin

Nova Mastercard studija pokazala je da je 60 odsto porodičnih biznisa zabeležilo porast korišćenja digitalnih plaćanja.

Novo Mastercard istraživanje o porodičnim biznisima pokazalo je da je jedan od ključnih izazova za male biznise taj kako da ubede članove porodice da se modernizuju i kako da pronađu prava digitalna rešenja koja će im pomoći da održe korak sa konkurencijom.

MSP sektor (mala i srednja preduzeća) kolektivno čine 99 odsto svih evropskih preduzeća. Većina njih su porodične firme, pokazuju podaci Evropskog parlamenta, posebno mikro biznisi sa manje od 10 zaposlenih. Iako ih je brojčano mnogo, samo 37 odsto porodičnih biznisa oseća se zaista spremnim da posluje u okvirima digitalne ekonomije, pokazuje studija. U Srbiji je taj procentat nešto veći – 40 odsto porodičnih biznisa smatra da je spremno da posluje u savremenim uslovima.

Kao kompanija koja na evropskom nivou sarađuje sa oko 18 miliona malih preduzeća, Mastercard je sproveo istraživanje u 15 zemalja, uključujući Srbiju, kako bi se bolje razumelo kako se mali biznisi pozicioniraju u okvirima savremene digitalne ekonomije. Studija je obuhvatila 10.500 ispitanika, porodičnih i malih i srednjih preduzeća koja ne vode porodice, a zaključci pokazuju da su potrebne nove strategije kako bi se efikasnije pomoglo manjim porodičnim firmama.

Prepreke usvajanju digitalnih rešenja

Porodični biznisi brzo su se adaptirali na digitalni svet u koji ih je pogurala pandemija, pa je 47 odsto ispitanika istaklo da je korišćenje digitalnih plaćanja u porastu u njihovim firmama. Po ovom pitanju, Srbija je iznad evropskog proseka, sa 60 odsto porodičnih biznisa koji su zabeležili porast korišćenja digitalnih plaćanja.

Međutim, istraživanje pokazuje da porodične firme i dalje nisu sigurne u pogledu toga koji digitalni resursi i tehnologije bi bili najbolji za njih. Više od dve petine ispitanika (41 odsto) reklo je da želi da koristi digitalne alate kako bi modernizovali svoje biznise, ali značajan broj (28 odsto) nije bio siguran koje rešenje bi im najviše odgovaralo. Ovde su porodični biznisi u Srbiji na nivou onih u Evropi – 42 odsto ih želi, ali 27 odsto ne zna koja bi digitalna rešenja bila najbolja za njih.

Porodične firme u Srbiji ističu svoju zabrinutost za sigurnost (43 odsto) i privatnost (36 odsto), što ukazuje na potrebu za daljom edukacijom.

Iznenađujuće, više od polovine (52 odsto) porodičnih biznisa u Srbiji reklo je da je pouzdanost u internet konekciju barijera za digitalna rešenja koja bi mogla da podrže njihove komercijalne aktivnosti, što je daleko iznad evropskog proseka od 32 odsto.

Uloga porodične dinamike

Za ispitanike iz Srbije, glavni izazovi u vođenju porodične firme su pre svega otpor prema promenama (31 odsto) i negativan stav prema isprobavanju novih stvari (34 odsto), što je naročito izraženo kod starijih generacija.

Svaki treći ispitanik istakao je da su međuljudski odnosi izazovan faktor sa kojim se suočavaju u poslovanju, dok su za 38 odsto ispitanika to finansije. Generalno gledano, rad sa bliskim ljudima se doživaljava kao pozitivan faktor i porodične firme su optimističnije po pitanju rasta u narednim godinama, nego neporodični biznisi, što je istaklo 59 odsto porodičnih firmi u Srbiji.

Foto: Joh Schnobrich, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar