Home VestiEkonomija Afrička kuga svinja potvrđena na 1.068 imanja u Srbiji

Afrička kuga svinja potvrđena na 1.068 imanja u Srbiji

by bifadmin

U Srbiji je do sada potrvđeno 1.569 slučajeva afričke kuge svinja na ukupno na ukupno 1.068 gazdinstava na teritoriji 32 opštine. Od tog broja zaraženih životinja 782 svinja je uginulo.

Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 17.888 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Reč je o Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom, Južnobačkom okrugu i okrugu Grad Beograd.

Kako javlja Politika, afrička kuga postala je regionalni problem, budući da se javila i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te je potrebno da sve tri države zajedničkim snagama učestvuju u rešavanju ovog problema. Stručnjaci očekuju da će se svinjska kuga najviše širiti uz sliv reke Save.

Oni kažu da ova bolest nije opasna za ljude, ali da može veoma negativno uticati na proizvodnju svinjskog mesa u pogođenim zemljama, pa čak je i uništiti.

Naš agroanalitičar Milan Prostran kaže da je domaće svinjogojstvo već u problemu, imajući u vidu da je Srbija devedesetih imala četiri miliona i dvesta hiljada svinja, a da je sada taj broj oko dva miliona. Ovo nije samo posledica bolesti svinja, već generalno lošeg odnosa prema ovoj grani privrede. Zbog svega navedenog, Srbija već uvozi ogromnu količinu svinjskog mesa a ubuduće bi uvoz mogao dodatno povećavati.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar