Home VestiEkonomija CIE Kvartalni: Oklevanje u fiskalnoj podršci stanovništvu

CIE Kvartalni: Oklevanje u fiskalnoj podršci stanovništvu

by bifadmin

Ekonomisti UniCredita očekuju da će ekonomije u EU-CIE[1] i Zapadnom Balkanu rasti za oko 1,6% u 2023. i 3,1% u 2024. godini. Predviđa se da će Rumunija imati bolji učinak, dok će Češka i Mađarska zaostajati.

U najnovijem kvartalnom izdanju CIE: „Brži rast se suočava sa večnim preprekama“, UniCredit Istraživanja ističu da je usporavanje u Evropi, SAD i Kini glavni rizik za ekonomski rast u CIE, koji bi mogao da odloži oporavak kapitalnih izdataka, izvoza i potražnje do pred sam kraj 2023. ili početak 2024.
Istovremeno, domaća tražnja bi mogla dodatno da ojača, pošto će rast plata nadmašiti inflaciju od druge polovine 2023. i nadalje, a finansijski uslovi će se ublažiti tokom 2024. godine.

„Vlade Centralne i Istočne Evrope oklevaju da povuku fiskalnu podršku za stanovništvo, što će pokrenuti proceduru prekomernog deficita (EDP) u 2024“, navodi se u kvartalnom izdanju CIE. Ekonomisti UniCredita takođe dodaju da očekuju male transfere iz Fonda za oporavak i otpornost 2023. godine.

Prognoze inflacije za kraj 2023. kreću se između 6% i 9%, osim u Turskoj. Naredne godine ekonomisti UniCredita predviđaju sporiju dezinflaciju. „Ciljevi inflacije će verovatno biti promašeni zbog viših cena energije i pritiska potražnje na cene usred fiskalnog podsticaja za 2023. i rasta realnih plata. Rusija i Srbija bi mogle biti izuzeci“, komentariše Dan Bucsa, glavni ekonomista UniCredita za Centralnu i Istočnu Evropu. Očekuje se da će sve centralne banke CIE u 2024., smanjiti stope ispod 6% u Centralnoj Evropi i Srbiji, na 7% u Rusiji i 20% u Turskoj.

Među glavnim rizicima navedenim u kvartalnom izveštaju za CIE su srednjoročna inflacija iznad ciljane; recesija u evrozoni i SAD, i slabiji rast u Kini koji utiče na ekonomski rast u CIE; uticaj rusko-ukrajinskog rata na turizam na obali Crnog mora; i nacionalizam i evroskepticizam koji prožimaju ekonomske politike.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar