Home VestiEkonomija Frilenseri dobili portal za lakši rad

Frilenseri dobili portal za lakši rad

by bifadmin

Na portalu Frilenseri od ovog meseca mogu brzo i jednostavno da se prijave prihodi i da se, uz povoljniji poreski tretman, izmire obaveze i ostvari pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Portal sadrži niz korisnih alata za sve postojeće, ali i potencijalne frilensere:

  • test samoprocene da li ispunjavaju uslove da budu frilenseri
  • kalkulator poreskih obaveza na osnovu kojeg će birati jednu od dve opcije za oporezivanje
  • vodič u kojem će naći odgovore na najvažnija pitanja.

On će frilenserima omogućiti da jednostavnije izvršavaju svoje obaveze prema državi. Njihov zadatak je da popune i podnesu prijavu, posle čega bi trebalo da dobiju uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje. Na portalu će moći da vode evidenciju o svim uplatama i da po završetku kvartala sve uplate jednim klikom prevuku u poresku prijavu.

Frilenseri bi već ovog meseca mogli početi da ga koriste s obzirom na činjenicu da bi tokom jula trebalo da podnesu poresku prijavu za prva dva kvartala 2023. godine.

Inače, novi model samooporezivanja frilensera je rezultat jednogodišnjeg rada i pregovora Ministarstva finansija, Poreske uprave, kabineta predsednice Vlade Srbije, kao i predstavnika udruženja frilensera, a izrada portala podržana je kroz projekat za promociju inovacija StarTech, kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED.

Procene su da bi portal u početku moglo da koristi do 100.000 frilensera koji ostvaruju prihode radeći za druga fizička lica u Srbiji ili za fizička i pravna lica u inostranstvu.

Izvor: Biznis u regionu

Foto: Austin Distel, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar