Home VestiPolitika i društvo Gde je najbolji balans ostvaren između privatnog života i posla

Gde je najbolji balans ostvaren između privatnog života i posla

by bifadmin

Zdravi stilovi života, zajedno sa izdašnim godišnjim odmorima, su među ključnim parametrima
Iako dosta poslova može da prođe bez stresa, održavanje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života za veliki broj građana izgleda poput nemoguće misije.

Na osnovu novijih istraživanja, balans između posla i privatnog života danas podrazumeva nekoliko stvari, a tu su dobra zdravstvena zaštita, fleksibilno radno vreme, dovoljno vremena za odmor, duže roditeljsko odsustvo i slično…

Važna i zdravstvena zaštita

S druge strane, lak pristup tehnologiji, nepostojanje granice između posla i ličnog vremena i strah od gubitka posla teraju zaposlene da rade prekovremeno i da ne koriste vreme godišnjeg odmora ili bolovanja, prenosi visualcapitalist.com.

Međutim, u nekim gradovima širom sveta situacija je sasvim drugačija. Na najbolje rangiranim mestima su gradovi u kojima pojedine kompanije nude priliku da održe ravnotežu između posla i privatnog života kroz dobru zdravstvenu zaštitu, dovoljno vremena za odmor, itd.

Za selekciju takvih mesta korišćen je Forbsov savetnik 2023. godine, kako bi se istakli najbolji gradovi na svetu koji podstiču ravnotežu između posla i privatnog života. Tako su korišćeni podaci iz 128 gradova kako bi se formirala ocena uravnoteženosti između posla i privatnog života, koja se označava na skali od 100.

Što je skor veći, to radnici u tom gradu imaju bolju ravnotežu između posla i privatnog života.

Na toj tabeli dvadeset od ukupno 25 gradova sa najboljom ravnotežom između posla i privatnog života nalazi se u Evropi.

Gleda se i briga o sebi…

Prvi grad na ovoj listi, sa rezultatom 70,5/100 je Kopenhagen. Visok životni standard, niska stopa nezaposlenosti, roditeljsko odsustvo u trajanju od 52 nedelje i fokus na održivost i zelene površine doprinose ovakvom rezultatu.
Takođe pomaže i činjenica što danski način života podrazumeva fokus na odvajanje vremena za brigu o sebi i opuštanje.

Zdravi stilovi života, zajedno sa izdašnim godišnjim odmorima i politikom roditeljskog odsustva, takođe su uvrstili evropske gradove Helsinki, Stokholm i Oslo među prvih pet na ovoj listi.

U stvari, prosečna radna nedelja zaposlenih u ovim gradovima je ispod 30 sati, što je, mora se priznati, izuzetno malo vremena provedenog na poslu u poređenju sa prosečnih 40 sati, koji su u većini zemalja propisani zakonskim mimimumom.

Ovo su gradovi s najbolje izbalansiranim poslom i privatnim životom:

1. Kopenhagen

2. Helsinki

3. Stokholm

4. Oslo

5. Okland

6. Geteborg

7. Rejkjavik

8. Beč

9. Edinburg

10. Belfast

11. Luksemburg

12. Amsterdam

13. Cirih

14. Prag

15. Mančester

16. Glazgov

17. Brizbejn
18. Melburn

19. Dablin

20. Roterdam

21. Madrid

22. Sidnej

23. Barselona

24. Valensija

25. Abu Dabi

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar