Home VestiEkonomija Indijci prave četvrtu najveću banku na svetu

Indijci prave četvrtu najveću banku na svetu

by bifadmin

Najveći privatni zajmodavac u Indiji HDFC Banka završio je spajanje sa Housing Development Finance Corporation, najvećim hipotekarni zajmodavcem u zemlji, u dogovoru koji suprotstavlja novi entitet najvećim svetskim bankama

Spajanje je stupilo na snagu 1. jula, nakon odobrenja akcionara i regulatora. Spojeni entitet biće četvrta najveća svetska banka po tržišnoj kapitalizaciji – iza JPMorgan Chase, Industrijske i komercijalne banke Kine i Banke Amerike, rekao je Soumia Rajan, izvršni direktor i osnivač kompanije Waterfield Advisors sa sedištem u Mumbaju.

– Ovo je odlučujući događaj na našem putu i ​​uveren sam da će nam naša kombinovana snaga omogućiti da stvorimo holistički ekosistem finansijskih usluga – rekao je u petak Saši Jagdishan, izvršni direktor HDFC banke o spajanju kompanija i dodao:

– Dok se krećemo putem koji je pred nama, prihvatićemo izazove kao prilike, učiti iz našeg iskustva i nastojati da budemo merilo uspeha i integriteta u industriji finansijskih usluga, rekao je on u saopštenju za javnost.

Detalji spajanja: Ugovor vredan 40 milijardi dolara

Spajanje je obavljeno u subotu, oko 15 meseci nakon što je ugovor prvi put objavljen.

HDFC banka je u aprilu prošle godine objavila da će kupiti svoju matičnu kompaniju Housing Development Finance Corporation, najvećeg zajmodavca za stambeno finansiranje u Indiji, u ugovoru o svim akcijama vrednim 40 milijardi dolara.

Spajanje je sprovedeno efikasno zbog „zajedničke kulture“ koju obe kompanije imaju, rekao je Nilesh Shah, ​​generalni direktor Kotak Mahindra Asset Management.

Akcionari HDFC će dobiti 42 akcije HDFC banke na svakih 25 akcija koje poseduju, a HDFC će prestati sa radom na indijskom tržištu akcija 13. jula.

Novi entitet sada ima tržišnu kapitalizaciju od približno 172 milijarde dolara, rekao je Rajan, dodajući da će postati druga najcenjenija kompanija u Indiji po tržišnoj kapitalizaciji nakon Reliance Industries.
Cij spajanja kompanija rast i širenje klijenata

Ove dve moćne kompanije koje se spajaju trebalo bi da imaju materijalni uticaj na rast i širenje baze klijenata u danima koji dolaze, rekao je Shah za CNBC.

– Dakle, za njih jedan plus jedan treba da bude 11, a ne dva ili tri. Oni moraju da iskoriste ove sinergije kako bi stvorili još bolju organizaciju od one koja je već stvorena – rekao je on.

U prezentaciji HDFC investitorima, hipotekarni zajmodavac je istakao sinergije uključujući pristup nižim troškovima finansiranja, operativnu efikasnost i širu distributivnu mrežu HDFC-a.

Takođe će postojati prilike za unakrsnu prodaju jer 70% klijenata HDFC-a nema bankovni račun u HDFC banci, navodi se u prezentaciji. Pored toga, od 71 miliona klijenata HDFC Banke, „samo 5% ima hipoteku od drugih provajdera hipoteke, a samo 2% ima hipoteku od HDFC-a“.

Pre spajanja dva entiteta, HDFC je bila „organizacija koja je većini ljudi davala hipoteke i stambene kredite u Indiji, koje nikada nisu mogli da imaju u prošlosti“, rekao je Rajan iz Waterfield Advisors-a.

Spajanje je bilo „neizbežno“ i sada korisnicima daje pristup paketu usluga i većoj distributivnoj mreži, dodala je ona.

„Još će biti spajanja kompanija“

Oba analitičara su se složila da se više takvih spajanja kompanija može videti u Indiji.

– U ovom slučaju, imali ste slučaj hipotekarnog zajmodavca, a imali ste slučaj čiste banke i mogli ste da pronađete sinergiju. Isto tako, ako postoje drugi samostalni subjekti koji su specijalizovani za određene usluge – koje bi mogle biti komplementarne većoj banci – mislim da će i oni početi da se igraju u spajanju – tvrde.

Shah je rekao da HDFC banka nije deo MSCI indeksa tržišta u razvoju, ali sada može biti uključena.

Spajanje daje novom entitetu „brzo rastuću priliku“ za globalne investitore koji žele da kupe indijski bankarski sektor, istakao je Shah.

– To je uvek bila opklada bez indeksa, ali uprkos tome investitori su se osećali prijatno da je poseduju. Biti deo indeksa će sada zaista pozitivno dovesti mnogo više novih investitora u HDFC banku – kaže on.

Akcije HDFC banke su porasle za 4,5% od početka godine, dok su akcije HDFC-a porasle za 7% u istom periodu, prema podacima FactSet-a.

Izvor: Blic Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar