Home VestiIT i nauka Kako kroz kuću priča deca zavole da čitaju knjige

Kako kroz kuću priča deca zavole da čitaju knjige

by bifadmin

Pariz sada ima svoju Kuću priča po uzoru na Švedsku i Norvešku, gde deca kroz igru zavole knjigu, što ih kasnije podstiče da više čitaju.

Pričaonica, otvorena u junu u pariskoj Latinskoj četvrti, posvećena je dečjoj književnosti i zasad je jedina u Francuskoj.

Osnovana u partnerstvu s izdavačkom kućom Zabavna škola, Kuća priča razvija maštu, naročito kroz priče pionira dečje književnosti. U prostoru od 130 metara kvadratnih deca mlađa od sedam godina mogu da istražuju svet mašte, listaju slikovnice i slušaju priče koje im pričaju glumice, vaspitačice pričalice.
Među omiljenim su „Cornebidouille“, priča o strašnoj veštici koja pravi gadnu supu punu crva i pauka, ili „Max i maksičudovišta“ s bićima sa oštrim zubima koja cvokoću kada ih njihov kralj Maks ošine pogledom.

Mladim čitačima se svakog meseca nudi deset novih naslova.

„Upoznavanje s knjigom kroz igru temelj je našeg projekta (…) Tu se dete igra kao da je lik u priči, a prostor je uređen tako da podseća na priču koju sluša. Zabavna škola poseduje fond od 6.000 knjiga i objavljuje 400 novih naslova godišnje. Neki misle da je naziv naše kuće oksimoron, a ja mislim da su to sinonimi. Škola i zabava mogu nam se činiti kao suprotni pojmovi, ali to je zapravo ista stvar“, rekao je Gijom Fabr, suvlasnik izdavačke kuće.

Izvor: Hina
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar