Home VestiPolitika i društvo Kuda voz može da vas vodi po Srbiji?

Kuda voz može da vas vodi po Srbiji?

by bifadmin

Udobno, inspirativno, brzo, komforno, bezbedno ali i romantično. Tako se se sve može opisati putovanje vozom, za mnoge ljude omiljenog prevoznog sredstva. Ipak u Srbiji nema previše mogućnosti za putovanje, piše N1.

U Srbiji, iako između Beograda i Novog Sada saobraćaju brzi vozovi i nove kompozicije, mali je broj mesta do kojih se može otputovati vozom, dok opcija za putovanje u inostranstvo, osim Bara poslednjih godina nema.

Najveće šanse da putujete Srbijom iz voza postoje ako se krene iz Beograda. Glavni grad je povezan je železnicom sa Valjevom, Novim Sadom, Užicem, Loznicom, Vršcem, Šidom, Nišom. Ipak, potrebno je obratiti pažnju na to da su neke pruge u boljem stanju i pružaju ne samo zadovljstvo putovanja već i optimalnu brzinu.

Najbrže do Novog Sada

Pruga Beograd Novi Sad je bez dileme najbrža u Srbiji. Između dva grada stiže se u zavisnosti od broja stanica na kojima se voz zaustavlja od 35 do 50 minuta. Osim Egzita, Novi Sad nudi dovoljno različitih sadržaja koje mogu upotpuniti izlet.

Obnovljena pruga do Užica pruža mogućnost da se relativno brzo dođe do centralne Srbije. Na pojedinim delovima pruge razvijaju se brzine i do 140 kilometara na sat. Brzi voz putuje oko tri sata po redu vožnje, a putovanje na ovaj način je bezbednije od onog automobilom. Takođe se izbegava putovanje ovčarsko-kablarskom klisurom. Na ovaj način se brzo može stići i do Zlatibora koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Atrakcije u Vršcu

Popularna je i linija Beograd Vršac. Ovaj banatski grad je poznat kao vinogradarski kraj i popularne su vinske ture. Vršac, tačnije vršačke planine iznad grada je i mesto gde se zbog vetra masovno praktikuje paraglajding i pruža se panoramski pogled na šumu, plantaže grožđa i grad.

Putovanje traje oko sat i 45 minuta. Kako za portal N1 najavljuju iz Srbija voza, u planu su i posebni programi za Vršac tokom vinskih svečanosti. Ne treba posebno pominjati da putnici vozom ne moraju da brinu o vožnji ako popiju koju čašu vina. Šteta je što se do Vršca vozom može doći samo iz Beograda.

Obnovljena je i pruga do Šida, odnosno Loznice. Ipak se dužina putovanja nije smanjila tako da je do Loznice potrebno odvojiti tri sata, a Šida, pola sata manje. Voz do Loznice ide samo jednom dnevno.

Do Niša se putuje šest sati, a iako je to duplo duže nego autoputem ova linija je, kako navode iz Srbija voza, često puna, jer ljudi i vole komfor koji pružaju vagoni.

Van zemlje samo do Bara

Jedina međunarodna linija iz Srbije je trenutno ona od Zemuna do Bara. Nekadašnji voz Beograd Bar je zbog zatvaranja Glavne železničke stanice, a zatim i one na Topčideru prebačen u Zemun.

Ovaj voz po redu vožnje putuje zvanično oko 12 sati, ali zna se da je moguće ići i po 16, 18, 20 časova. Ako ni zbog čega drugog dugog, dugo putovanje u Crnu Goru može biti i prednost, pod uslovom jer je ova pruga remek delo gradnje 20. veka.

Dugačka je 476 kilometara, sa čak 254 tunela i 234 mosta. Most iznad Male rijeke je jedan od najviših u Evropi. Dužine je 498, a visine 200 m. Osim njega ističu se i mostovi Ljuboviđa (450 m) i Uvac (308 m). Ovim voz staje i u Podgorici.

Nišlije do Zaječara i Lapova

Osim za Beograd Nišlije teško da mogu da putuju vozom bilo gde. Zvanično, postoje linije za Zaječar i Lapovo. Pruga do Zaječara je lepa za oko, ima dosta tunela, ali je i pored rekonstrukcije i dalje spora, tako da je za ovu razdaljinu potrebno oko četiri sata iako je planirano da putovanje traje duplo manje. Nišlijama željnim voza ostaje i mogućnost da odu do Lapova, a za to je potrebno utrošiti oko tri sata.

Jagodina bolje povezana od Kragujevca

Kraljevo ima ukupno 11 polazaka dnevno a povezano je sa lokalnim gradovima pout Čačka, Požege, Lapova, Jagodine, Rudnice, Za razliku do Kraljeva, Jagodina je povezana sa dva velika grada Beogradom i Nišem, dok daleko veći i Kragujevac ima vezu samo sa Lapovom i Kraljevom.

Iz Smedereva može se samo do Požarevca i Lapova, dok Požarevljani mogu samo do Smedereva. Stanovnici Zaječara i okoline mogu da putuju samo po lokalu odnosno istočnoj Srbiji. Osim do Niša tu su još rute do Negotina i Majdanpeka, a putuje se između dva i dva i po sata.

Iz Novog Sada u tri mesta

Novosađani osim za Beograd imaju mogućnost da putuju do Beograda i Sombora, a sudeći prema redu vožnju sa sajta Srbijavoz i do Subotice iako se ta pruga u rekonstruciji. Putovanje do Sombora traje dva sata i 20 minuta, a do Subotice četiri sata i 15 minuta.

Subotica u rekonstrukciji

Iz Subotice je, prema rasporedu Srbijavoza, moguće putovati samo po Vojvodini, odnosno do Novog Sada, Zrenjanina, Sombora i Kikinde. Do Sombora ide tri puta dnevno, a do Kikinde i Novog Sada dva puta, dok ka Zrenjaninu postoji samo jedna polazak dnevno.

Šarganska osmica

Gosti Tare i okoline imaju priliku da putuju najromantičnijem vozom u Srbiji, Šarganskom osmicom. Ona je ujedno jedno od najatraktivnijih turističko muzejskih železnica u Evropi i smatra se jedinstvenim graditeljskim remek delom u svetu među prugama uzanog koloseka.

Pruga, širine koloseka 760 mm, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa pet mostova i 22 tunela. Na ukupnoj dužini pruge, na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi, od 15,5 km prelazi se visinska razlika od 300 m. Postoji i druga linija koja ide do Višegrada. Voz „Nostalgija“, koji čine restaurirani vagoni, saobraća tokom letnje i zimske turističke sezone.

Izvor: N1/Danas
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar