Home Promo OTP banka Srbije postala prvi finansijski partner na projektu „Digitalno selo“

OTP banka Srbije postala prvi finansijski partner na projektu „Digitalno selo“

by bifadmin

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji OTP banka Srbija pridružila se kao prvi finansijski partner na projektu „Digitalnog sela“, koji su Delta Holding, Institut BioSens i Mokrin House pokrenuli 2022. godine.

Projekat je pionirska inicijativa u segmentu sveobuhvatne digitalne transformacije ukupne poljoprivredne delatnosti u Mokrinu – velikoj i po svemu naprednoj seoskoj sredini. Zahvaljujući ovoj saradnji, poljoprivrednim proizvođačima koji su članovi „Digitalnog sela“ biće obezbeđen pristup svim agro-uslugama i proizvodima iz portfolia, kao što su investicioni krediti, krediti za obrtna sredstva, korišćenje digitalnih servisa banke, ali i brojne mogućnosti finansijske edukacije.

„Digitalno selo“ ima za cilj stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veću zaradu poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, sa posebnim fokusom na mlade. Svesni činjenice da poljoprivreda ima snažan razvojni potencijal, kao i njenog udela u celokupnoj domaćoj ekonomiji, uključivanje prvog partnera iz oblasti finansija – OTP banke Srbija, predstavlja dodatni podsticaj ne samo ovom projektu, već i celokupnom srpskom selu.

„Projekat „Digitalno selo“ je u potpunosti komplementaran sa konceptom Mokrin House-a, a to je povezivanje urbanog i ruralnog načina života. Digitalizacija poljoprivredne proizvodnje jedna je od ključnih pretpostavki za oživljavanje i modernizaciju života na selu i privlačenja mladih za ostanak i povratak u seoske sredine. Ovakvi projekti menjaju percepciju i unapređuju ukupan kvalitet života u selima. Želimo da u Mokrinu pokažemo da je to moguće, i da to postane primer koji će i drugi slediti. Priključenje OTP banke projektu „Digitalno selo“ će taj trend dodatno ubrzati“, izjavio je prilikom potpisivanja Memoranduma Branimir Brkljač, osnivač Mokrin House-a.

Sa razvijenom i specijalizovanom ponudom proizvoda i velikim brojem klijenata, OTP banka Srbija veliki značaj pridaje poslovanju u domenu poljoprivrede u Srbiji. Godinama unazad prepoznata je i težnja OTP banke da kreira bankarske proizvode u skladu sa potrebama svojih klijenata, ali i da doprinese stvaranju podsticajnog finansijskog ambijenta u kome će poljoprivrednici moći da se razvijaju u skladu sa savremenim trendovima poljoprivrednog poslovanja, ali i lokalnim specifičnostima.

„Imajući u vidu da je ključna ideja inicijative „Digitalnog sela“ da kroz specijalno kreiranu softversku platformu pokrije veći deo potreba prosečnog poljoprivrednika u Srbiji, a da je OTP banka jedan od predvodnika digitalizacije u bankarskom sektoru, uključivanje u ovaj projekat bio je potpuno prirodan korak za nas. Podaci pokazuju da je oko 70 odsto ukupne globalne obradive zemlje u rukama malih poljoprivrednika, ali da oni na svetskom tržištu učestvuju samo sa 35 odsto proizvoda. Nadamo se da ćemo pridruživanjem „Digitalnog sela“ pomoći da se ta statistika promeni na bolje kao i da ćemo biti u prilici da omogućimo sadržajniji kulturni život u Mokrinu“, izjavila je prilikom potpisivanja Memoranduma Marija Popović, članica Izvršnog odbora OTP banke Srbija zadužena za poslove sa privredom.

Na značaj digitalizacije poljoprivrede prilikom potpisivanja Memoranduma posebno su se osvrnuli iz Instituta BioSens koji je član ovog projekta od početka i koji je, kao istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, pionir digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji.

„Najveća tekovina digitalizacije poljoprivrede jeste integracija različitih sektora i omogućavanje tešnjeg povezivanja i boljeg protoka informacija, samim tim i kvalitetnijih rešenja i optimizacije celog procesa. Posledično, finansijski sektor dobio je mogućnost da na osnovu digitalnih sistema i većeg protoka informacija (tzv. big data) razvije mnogo kvalitetnije, ciljane proizvode i usluge. Verujemo da je uključivanje OTP banke Srbija u partnerstvo u „Digitalnom selu“ jasan pokazatelj značaja sinergije različitih sektora, čijim zajedničkim delovanjem je omogućeno davanje stabilnijih procena rizika, a samim tim kreiranja i razvoja bankarskih usluga za korisnike“, rekao je dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens.

Iz kompanije Delta Holding, lidera u oblasti agrara, istakli su značaj podrške velikih kompanija inicijativama od nacionalnog značaja, kao što je „Digitalno selo“. Tom prilikom osvrnuli su se na značaj razmene znanja kao vid podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima, kao sinergijski efekat koji očekuju da će imati priključivanje partnera iz finansijskog sektora za razvoj projekta.

„Projekat „Digitalno selo“ pokrenuli smo zajedno sa partnerima BioSens i Mokrin House 2022. godine sa željom da omogućimo proizvođačima sa sela, a pre svega mladima da usvoje nova znanja o modernoj poljoprivredi, unaprede kvalitet svojih proizvoda, uvećaju zaradu i obezbede bolji životni standard za sebe i svoje porodice. Cilj nam je da malim proizvođačima, a pre svega mladima sa sela poljoprivrednu proizvodnju učinimo lakšom, unosnijom i privlačnijom. Veoma nam je drago što se krug partnera širi i verujem da ćemo na ovaj način brže postići željeni cilj“, izjavila je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica kompanije Delta Holding.

Zahvaljujući ovom sistemu poljoprivrednicima su lako i brzo dostupne osnovne servisne informacije (vremenska prognoza, kursna lista, cene goriva, cene đubriva, cene robe na domaćim i stranim berzama), stručno-savetodavne informacije (obaveštenja o pojavi bolesti i štetočina, kao i preporučene vrste tretmana za suzbijanje istih, preporuke vezane za doziranje unosa veštačkih đubriva, optimalni rokovi za ratarske operacije), satelitski monitoring proizvodnih parcela sa osnovinim pokazateljima, a u narednoj fazi biće obezbeđena i finansijska podrška (upiti za kredite i dobijanje ponude, aplikacija za kredit kroz platformu, zahtevi za ponude polisa osiguranja proizvodnje, ponude za štednju i depozite).

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar