Home VestiEkonomija Pirinač nikad skuplji

Pirinač nikad skuplji

by bifadmin

Indija je naredila zabranu izvoza značajnog dela svog najvažnijeg izvoznog proizvoda – pirinča, čime će otprilike biti prepolovljene isporuke te žitarice iz Indije, koja je njen najveći svetski izvoznik. To je izazvalo bojazan od dalje nestabilnosti na svetskim tržištima hrane, na kojima su cene pirinča i inače na desetogodišnjem maksimumu.

Vlada u Delhiju je saopštila da je uvela zabranu izvoza belog pirinča, koji nije basmati, nakon što su maloprodajne cene ove žitarice porasle za tri odsto za mesec dana, jer su kasne, ali jake monsunske kiše nanele veliku štetu usevima, piše Roojters.

Indija pokriva više od 40 odsto svetskog izvoza pirinča, a niske zalihe kod drugih izvoznika znače da bi bilo kakvo smanjenje isporuka moglo da naduva cene hrane, koje su već podigli rat u Ukrajini i nestabilno vreme.

– Da bi se obezbijedila adekvatna dostupnost belog pirinča, koji nije basmati, na indijskom tržištu i da bi se ublažio rast cena u domaćim okvirima, vlada Indije je izmenila izvoznu politiku – saopštilo je indijsko Ministarstvo hrane i navelo da je u poslednjih 12 meseci došlo do povećanja maloprodajne cene od 11,5 odsto.

Ova kategorija, beli i lomljeni pirinač, činili su oko 10 od ukupno 22 miliona tona indijskog izvoza pirinča prošle godine.

Indija poremetila svetsko tržište pirinča

Indijska vlada je kasnije precizirala da prokuvani pirinač, koji je predstavljao 7,4 miliona tona izvoza u 2022. godini, nije uključen u zabranu. Ovaj potez pokazuje osetljivost vlade premijera Narendre Modija na rast cena hrane uoči opštih izbora skoro sledeće godine.

Njegova administracija je produžila i zabranu izvoza pšenice, nakon što je već ograničila isporuku pirinča u septembru 2022. godine, kao i izvoz šećera ove godine, pošto je prinos trske opao.

– Indija bi poremetila svetsko tržište pirinča mnogo većom brzinom nego što je to učinio rat u Ukrajini na tržištu pšenice – izjavio je Krišna Rao, predsednik Udruženja izvoznika pirinča.

Pirinač je osnovna namirnica za više od tri milijarde ljudi, a skoro 90 odsto useva koji zahtevaju veliku količinu vode proizvodi se u Aziji. Skok cena pirinča vidljiv je u poslednjih godinu dana i na našem tržištu, pa kilogram kvalitetnijeg pirinča ide i do 1.000 dinara, što je ranije bilo nezamislivo.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar