Home VestiIT i nauka SAD: Prva dozvola za testiranje letećeg automobila

SAD: Prva dozvola za testiranje letećeg automobila

by bifadmin

Kompanija Alef Aeronautics dobila je dozvolu za testiranje svojih letećih automobila koji bi za dve godine trebalo da se nađu u prodaji.

Dok smo se mi u Srbiji šalili na račun političara koji su nam obećavali da ćemo ne samo voziti već i proizvoditi leteće automobile, koji iako su za nas fikcija i dalje deluju kao najbolje rešenje za izbegavanje gužvi na ulicama, neko je takav automobil već napravio.

Šta više, kalifornijska kompanija Alef Aeronautics, čiji projekat je podržala kompanija SpaceX, već je primila 440 narudžbina za svoj leteći električni automobil.

Ovo vozilo može da prevozi dva putnika, da se kreće drumom, a po potrebi i da vertikalno uzleti.  Sa jednim punjenjem može da pređe skoro 322 kilometra i da preleti 177.  Takođe, može da se parkira na klasična parking mesta, što znači da za njega nije potrebna posebna infrastruktura. Na tržištu bi trebalo da se nađe 2025. godine sa početnom cenom od 300.000 dolara.

Međutim, potrebno je prvo da se ova vozila na testovima pokažu kao bezbedna i to ne samo za vozače već i za one koji se nalaze ispod njih. Naravno, bezbednost se osigurava na više načina, između ostalog i regulativom koja kaže da leteći automobili neće moći svuda da saobraćaju, već će postojati posebne rute kojima će biti moguće njima leteti.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar