Home VestiPolitika i društvo Singapurski pasoš najmoćniji na svetu, srpski na 34. mestu liste

Singapurski pasoš najmoćniji na svetu, srpski na 34. mestu liste

by bifadmin

Ove godine Singapur je smenio Japan na čelu liste najpoželjnijih svetskih pasoša, odnosno dokumenata sa kojima se može posetiti najviše zemalja bez vize.

Prema listi koje je sastavila konsultantska kuća Henley & Partners, a na osnovu podataka Međunarodne asocijacije za vazdušna putovanja, singapurski pasoš je najmoćniji na svetu jer se sa njim može posetiti 192 od 227 zemalja i destinacija na svetu. Slede ga nemački, italijanski i španski pasoši jer građani ovih zemalja mogu da putuju u 190 destinacija bezvizno, zbog čega ove tri zemlje dele drugo mesto na listi. Na trećoj poziciji našao se Japan čiji građani su u 2022. mogli da putuju u 193 zemlje a sada je taj broj pao na 189.

Što se tiče srpske putne isprave, mi smo se našli na 34. mestu ove liste što je skok za tri pozicije. Sa našim pasošem moguće je posetiti 137 zemlje i destinacije bez vize.

Od naših komšija ispred Srbije na listi se nalaze Mađarska, koja je na šestoj poziciji i čiji građani mogu bez papirologije posetiti 186 destinacija, zatim Bugarska i Rumunija (13. mesto) čijim građanima je otvoreno 176 zemalja, i Hrvatska koja se nalazi na 14. poziciji sa mogućnošću putovanja u 175 zemalja bez vize.

Foto: Agus Dietrich, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar