Home VestiEkonomija Štete u poljoprivredi od nevremena u Srbiji velika, neophodna pomoć države

Štete u poljoprivredi od nevremena u Srbiji velika, neophodna pomoć države

by bifadmin

Ekonomista Milan Prostran izjavio je u Novom danu da će šteta od velikog nevremena u našoj zemlji biti merena u milijardama, kao i da će se tačne procene znati tek nakon urađenih analiza. Poručio je da država mora da se potrudi da sačuva poljoprivredne proizvođače, kako ne bi otišli u bankrot.

„Što se tiče biljne proizvodnje, preko 98 odsto pod vedrim nebom, svega dva odsto se nalazi u nekoj vrsti zaštita biljne vrste. A sada nas je zahvatilo nezapamćeno olujno nereme praćeno kišom i gradom. Zahvatilo je i žitorodna područja u Vojvodini, Mačvi, Stiga i Pomoravlja. Dakle, praktično je čitava Srbija bila pod nevremenom i štetom koju je ovo nevreme nanelo. Nemamo još konačnih procena, ali i Bačka i Srem kao najplodonosnija područja za žitarice su na udaru, velike su štete na ratarskim i povrtarskim kulturama“, istakao je Prostran.

Prema njegovim rečima, štete od nevremena će biti merene u milijardama.

„Neću reći u dinarima ili devizama, ali ta reč ‘milijarda’ će sigurno biti prisutna. Moraće hitno da se donose neka rešenja da bi se ublažilo ovo o čemu danas govorimo. Pre svega da sačuvamo proizvođače, da ne odu u bankrot. Da ne odustanu od proizvodnje hrane, jer će to ostaviti velike posledice na ukupan bilans hrane u ovoj zemlji. Sve u svemu, čekamo izveštaje tih komisija, a poznato je da država ima posebnu obavezu ukoliko je šteta od nepogoda iznad 10 odsto u odnosu na BDP zemlje. Onda se zaista moraju preduzimati ozbiljne mere“, naglasio je Prostran.

Podsetio je i da se ova godina sa nepogodama nadovezala na prošlogodišnju sa velikim sušama, što će veoma loše uticati na domaće poljoprivredne proizvođače.

Procenio je da će najveći trošak nakon ove štete snositi država koja mora da podrži poljoprivrednike nakon svega što se desilo.

Izvor: N1

Foto:Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar