Home VestiEkonomija U stečaju su dve firme već 22 godine, a banka više od tri decenije

U stečaju su dve firme već 22 godine, a banka više od tri decenije

by bifadmin

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), u Srbiji je početkom jula bilo aktivno 1.615 stečajnih postupaka nad preduzećima. Najduži među njima traju već 22 godine. Međutim, postoje i banke koje su u stečaju gotovo isto toliko, ali i jedna čiji stečaj traje – duže od tri decenije.

Dok ALSU objedinjava podatke o stečajevima preduzeća, kada je reč o finansijskim institucijama, tu ulogu ima Agencija za osiguranje depozita – u toku su stečajni postupci u jednom osiguravajućem društvu i 12 banaka.

Kod preduzeća, samo od početka ove godine, pa do 3. jula, otvoreno je 176 stečajnih postupaka na teritoriji Srbije.

Najduže su, prema evidenciji ALSU, u stečaju dva građevinska preduzeća „Rad“ i „Rad Internacional“ nad kojima su postupci pokrenuti još 13. marta 2001. godine.

„Za petama“ su im još dve kompanije: „JES Jugoeksport sistem JES korporacija“ koja će za nekoliko dana biti tačno 22 godine u stečaju i „Hidrotehnika-Pomoravlje inženjering“, koja će ovu „godišnjicu“ obeležiti u avgustu.

Slede stečajevi otvoreni 2002. godine, među kojima su „Robne kuće Beograd“, „Ineks intereksport“…

Inače, nad poslednje tri pomenute kompanije stečajni postupak je obustavljen u odnosu na stečajnog dužnika, a nastavljen u odnosu na stečajnu masu.

Poslednji pokretnut stečaj na listi ALSU, od 29. juna ove godine, odnosi se na „Golub pharm“ doo iz Novog Sada.

Tri banke u stečaju 21 godinu, jedna 33

Prema podacima Agencije za osiguranje depozita, stečajni postupci kada je reč o finansijskim institucijama, sprovode se u osiguravajućoj kući „SIM osiguranje“, kao i u 12 banaka.

U stečaju su, podsetimo, Beogradska banka, Jugobanka i Beobanka od 3. januara 2002. godine. Već više od 21 godine.

Istovremeno je sa njima, istog dana, u stečaj otišla i Investbanka ali je ovaj postupak u međuvremenu zaključen 2020. godine i postupak je nastavljen nad delom stečajne mase.

Ipak, stečajni postupak najduže traje kod Kosovske banke d.d. Beograd – još od 1990. godine, ukupno 33 godine.

Postupak stečaja sprovodi se i nad JIK bankom od 2005. godine (prethodilo mu je pokretanje likvidacionog postupka 2001. godine).

Nad MB Union bankom pokrenut je likvidacioni postupak 2001, a potom stečajni 2012. godine.

Slede banke nad kojima su stečajni postupci pokrenuti zbog prezaduženih klijenata i neodgovarajućeg obezbeđenja kredita.

U stečaj je prvo otišla Agrobanka 2012. godine, pa potom i Nova Agrobanka, da bi godinu posle stečajni postupak bio pokrenut i u Razvojnoj banci Vojvodine i Privrednoj banci Beograd.

Sledi otvaranje stečaja u Univerzal banci 2014. godine, da bi 2019. u stečaj otišla International Investment Bank a.d. Beograd.

Prosečno vreme trajanja kod firmi

Prema podacima kojima raspolaže ALSU, ukupno prosečno vreme trajanja za 8.962 stečajna postupka u preduzećima je tri godine, jedan mesec i 29 dana (aktivni, obustavlјeni i zaklјučeni postupci), dok je ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka): četiri godine, jedan mesec i šest dana.

„Za stečajne postupke koji su pokrenuti po Zakonu o stečaju (ukupno 3.710) prosečno vreme trajanja je jedna godina, 10 meseci i četiri dana“, navodi ALSU.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar