Home VestiEkonomija Evergrande podneo zahtev za zaštitu od bankrota u SAD

Evergrande podneo zahtev za zaštitu od bankrota u SAD

by bifadmin

Kineski gigant u sektoru nekretnina Evergrande podneo je zahtev za zaštitu od bankrota u SAD.

To će omogućiti toj prezaduženoj kompaniji da zaštiti svoju imovinu u SAD dok radi na više milijardi dolara vrednom poslu sa poveriocima.

Evergrande je platio svoje ogromne dugove 2021. godine, što je izazvalo šok na globalnim finansijskim tržištima.

Ovaj potez dolazi pošto problemi na kineskom tržištu nekretnina povećavaju zabrinutost oko druge najveće svetske ekonomije, piše BBC.
Zaštititi imovinu u SAD
Poglavlje 15 štiti američku imovinu strane kompanije dok ona radi na restrukturiranju svojih dugova.

Jedinica za nekretnine ove grupe ima više od 1.300 projekata u više od 280 kineskih gradova, navodi se na njenom sajtu, a sa dugom koji se procenjuje na više od 300 milijardi dolara, čime je najzaduženiji investitor za nekretnine na svetu.

Njene akcije su suspendovane iz trgovanja od prošle godine.

Evergrande je prošlog meseca otkrio da je izgubio ukupno 581,9 milijardi juana (80 milijardi dolara) u poslednje dve godine.

Šta je ključ?

Prošle nedelje, drugi veliki kineski imovinski gigant, Country Garden, upozorio je da bi mogao da zabeleži gubitak do 7,6 milijardi dolara za prvih šest meseci ove godine.
Neke od najvećih kompanija na kineskom tržištu nekretnina bore se da pronađu novac za završetak razvoja.

„Ključ za ovo pitanje je da se završe nedovršeni projekti jer će to barem zadržati deo finansiranja“, rekao je Stiven Kokrejn iz kompanije za ekonomska istraživanja Moody’s Analitics.

On je dodao da su mnoge kuće unapred prodate, ali ako se gradnja zaustavi, kupci više ne plaćaju hipoteke, što dodatno opterećuje finansije investitora.

Kina suočena sa slabijim rastom

Ranije ovog meseca, Peking je saopštio da je kineska ekonomija pala u deflaciju pošto su potrošačke cene u julu pale po prvi put posle više od dve godine.

Slab rast znači da se Kina ne suočava sa rastućim cenama koje su uznemirile mnoge druge zemlje i podstakle centralne banke u drugim zemljama da naglo povećaju troškove zaduživanja.

Uvoz i izvoz ove zemlje takođe su naglo opali prošlog meseca pošto je slabija globalna tražnja ugrozila izglede za oporavak druge po veličini svetske ekonomije.

Zvanični podaci pokazuju da je izvoz u julu opao za 14,5% u poređenju sa godinom ranije, dok je uvoz opao za 12,4%.

Ranije ove nedelje, kineska centralna banka je neočekivano snizila ključne kamatne stope po drugi put u tri meseca, u pokušaju da podstakne ekonomiju.

Izvor: Bonitet.com
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar