Home VestiEkonomija Godišnji porez na dohodak platiće 29.810 građana

Godišnji porez na dohodak platiće 29.810 građana

by bifadmin

U Srbiji podneto 29.810 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana

U Srbiji se i pored nominalnog rasta plata ne povećava broj onih koji imaju prihode dovoljno velike da bi ušli u grupu građana koji uopšte plaćaju porez na godišnji prihod, što se u svetu podrazumeva već za nižu srednju klasu.

Poreska uprava Srbije je primila 29.810 prijava za plaćanje, odnosno utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu, koje se od ove godine podnose isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave „ePorezi“, saopšteno je danas.

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2022. godini ostvarili dohodak veći od 3.719.376 dinara (oko 31.700 evra), odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći broj prijava u Beogradu

Najveći broj prijava u Beogradu podnet je, naravno, u Beogradu – 19.914.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 100 do 800 miliona dinara (852.000 evra do 6,8 miliona evra), navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije Beograda, a među građanima koji su podneli prijave 90 odsto su domaći državljani a 10 odsto su strani državljani.

Najčešće prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik.

Od ukupnog broja prijavljenih obveznika čak 91 odsto su muškarci.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar