Home VestiEkonomija Hrvati i Grci jedu najskuplja jaja u Evropskoj uniji

Hrvati i Grci jedu najskuplja jaja u Evropskoj uniji

by bifadmin

Hrvati i Grci jedu najskuplja jaja u Evropskoj uniji, premda je u hrvatskom slučaju teško dokučiti zbog čega je to tako.

Tokom maja Hrvatska je sa cenom od 2,85 evra za kilogram jaja bila najskuplja u Evropskoj uniji, a Grčka je pretekla početkom turističke sezone.

U julu ove godine prosečna cena konzumnih jaja L i M kategorije u Hrvatskoj je iznosila 2,84 evra za kilogram, što je čak trećinu više od EU proseka.
Pritom je od Hrvatske u julu jedino bila skuplja Grčka.

Prema podacima Eurostata, cena jaja u Hrvatskoj veća je za 38,4 odsto u odnosu na jul prošle godine, dok je prosečna cena u EU skočila za 17 odsto. U Hrvatskoj su, dakle, jaja u poslednjih godinu dana poskupela duplo više nego u EU.

U Belgiji je, na primer, prosečna cena jaja L i M kategorije iznosila 1,68 evra za kilogram, Nemačkoj 1,93 evra, Rumuniji 1,95 evra, Mađarskoj 2,18 evra, a Sloveniji u proseku 2,32 evra za kilogram. Tolika cena posebno je teško objašnjiva u svetlu velikog uvoza u Hrvatsku jeftinijih jaja iz evropskih zemalja. Tako je Hrvatska u prvih pet meseci ove godine uvezla oko 2.800 tona jaja, a izvezla tek 596 tona.

Najviše svih vrsta jaja u Hrvatsku je uvezeno u tom periodu iz Nemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona), otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar