Home VestiPolitika i društvo Najveći rast stanovništva beleži se u zemljama koje neće moći da ga prehrane

Najveći rast stanovništva beleži se u zemljama koje neće moći da ga prehrane

by bifadmin

Rapidan rast populacije uskoro bi trebalo da zadesi države čije ekonomije ali i klima su najmanje pripremljene za njega, što bi moglo da rezultuje porastom siromaštva.

Svetska populacija, koja sada premašuje osam milijardi ljudi, do 2100. godine popeće se na 10,4 milijardi. Ali, taj rast po običaju neće biti ravnomeran, već će ga predvoditi najsiromašnije zemlje na svetu.

S druge strane, u bogatim zemljama će broj stanovnika opadati. Primera radi, u SAD će u narednih 11 godina broj starijih od 65 godina premašiti broj maloletnih građana, po prvi put u istoriji ove zemlje. U Kini se beleži prvi pad populacije, i već se oseća usporavanje ekonomije zbog manjka radne snage. U Evropi žene već tradicionalno u proseku rađaju 1,53 dece, što znači da se ne obezbeđuje prosta reprodukcija stanovništva.

Gde onda raste broj novorođenih?

Čak polovina rasta celokupne svetske populacije između 2022. i 2050. dolaziće iz subsaharske Afrike. Broj stanovnika u ovom regionu raste tri puta brže nego u ostatku sveta. Pre samo četiri godine u tom delu sveta živelo je 14 odsto globalne populacije a do kraja ovog veka njen udeo u ukupnoj populaciji će narasti na 33 odsto.

A u pitanju je region sa vrlo nerazvijenim ekonomijama koji je izuzetno ranjiv na posledice klimatskih promena. Naime, od 28 najsiromašnijih zemalja u svetu čak 27 dolazi iz subsaharske Afrike, a njihove ekonomije se u velikoj meri zasnivaju na tradicionalnoj poljoprivredi koja prilično zavisi od vremenskih uslova odnosno od količine padavina.

Budući da se klima menja i da bi u subsaharskoj Africi to moglo dovesti do rasta temperature, učestalijih poplava, tropskih ciklona, ali i dužih sušnih perioda, to bi za ove zemlje moglo značiti nemogućnost da prehrane svoje brojno stanovništvo.

Foto: Wayne Lee Sing, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar