Home VestiEkonomija Očekuje nas poskupljenje svinjetine na nedeljnom nvou

Očekuje nas poskupljenje svinjetine na nedeljnom nvou

by bifadmin

Cena svinjetine svake nedelje po malo ide naviše – četiri, pet odsto i tako će biti svake sedmice, dok kilogram svinjskog mesa ne dostigne do 1.000 dinara.

Kako piše Dnevnik, klaničari navode da je razlog poskupljenja isključivo pojava afričke kuge svinja, a ne to što je svinjetina pre nekoliko nedelja u Evropskoj uniji poskupela za 40 odsto.

U Srbiji je do sada uspavano više od 30.000 nazimica, prasadi i krmača, što je sasvim dovoljno da se broj ove stoke smanji iako čini svega 1,5 odsto ukupnog stočnog fonda svinja.
Vlasnik Industrije mesa „Đurđević“ Milenko Đurđević kazao je za Dnevnik da cene svinjetine skaču jer tovljači do kojih još uvek nije stigla zarazna bolest koriste priliku da cene žive vage povećaju. Tako je živa mera svinja u Mačvi oko 310 dinara.

„U nekim selima u Mačvi ima afričke kuge, a poznato je da je to područje gde ima najviše svinja u odnosu na druge delove zemlje, pa su farmeri iskoristili bolest svinja da dignu cenu svoje robe, premda su sela gde je zaraza stigla veterinari proglasili ugroženim, a ne zaraženim područjima“, naveo je Đurđević.

Direktor kompanije „Agropapuk“ u Šidu Bratislav Bogatić rekao je za Dnevnik da, uprkos afričkoj kugi, na domaćem tržištu ima dovoljno svinja.

Nedeljno poskupljenje za 20 do 30 dinara

„Ponuda je dobra, mesa će biti, a cene neće odjednom skočiti već će ići nagore nedeljno za 20 do 30 dinara. Moramo voditi računa o kupovnoj moći stanovništva jer ne vredi cene dizati ako opadne potražnja“, naglasio je.

Đurđević je istakao da cene žitarica od kojih se pravi stočna hrana ne utiču na formiranje cena živa vage svinja, već je samo afrička kuga svinja ta koja diktira pošto će biti svinjsko meso.

„Mada je stočna hrana sada jeftinija zbog nižih cena žitarica, farmere to nije briga, pa ukoliko bolest svinja bude i dalje napredovala cene svinjetine će rasti i uskoro će se kilogram buta u mesarama umesto oko 840 dinara, koliko sada košta, prodavati za 1.000 dinara. Po toj ceni, uz minimalna odstupanja, koštaće i druge kategorije svinjskog mesa“, rekao je.

Bojan Stanić iz sektora za strateške analize Privredne komore Srbije objasnio je za RTS da će rast cene svinjetine pogurati naviše i cene drugih vrsta mesa jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.
Đurđević je naglasio i da prasetina, bar za sada, neće poskupeti jer nije ni tražena roba pošto nije sezona slava.

Trenutno je živa mera prasadi 400 dinara, a u mesarama se kilogram prodaje od 690 do 740 dinara.
Dodatno, kilogram mlevenog mesa košta do 840 dinara, vrat je oko 830, a kare oko 700 dinara. Cena kilograma rebara je oko 750 dinara, sirove slanine oko 700 dinara, a kilogram masti je oko 450 dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar