Home VestiEkonomija Pet poljoprivrednih kultura koje se najviše gaje u svetu

Pet poljoprivrednih kultura koje se najviše gaje u svetu

by bifadmin

Pšenica je najzastupljenija poljoprivredna kultura na planeti, ali po vrednosti godišnje proizvodnje među „top pet“ svetskih useva najbolje se kotira pirinač.

Na rang listi poljoprivrednih kultura koje zauzimaju najviše obradivih površina u svetu, prvu petorku čine pšenica, kukuruz, pirinač, soja i krompir. Svi ti usevi su važni osnovni prehrambeni proizvodi za ljude i stoku, a koriste se i za proizvodnju raznih drugih proizvoda, poput biogoriva, tekstila i industrijskih hemikalija.

Pšenica je ubedljivo najrasprostranjenija, sa zasađenih 1490 miliona hektara i godišnjom vrednošću proizvodnje od 266,7 milijardi dolara. Kukuruz je zasađen na skoro duplo manjoj površini od 770 miliona hektara, ali je godišnja vrednost proizvodnje veća i iznosi oko 280,5 milijardi dolara.

Pirinač zauzima 150 miliona hektara ukupne obradive površine na planeti, međutim vrednost godišnje proizvodnje dostiže 432,8 milijardi dolara, dok se soja gaji na 120 miliona hektara, sa vrednošću godišnje proizvodnje od 347,6 milijardi dolara.

Poslednji među velikom petorkom je krompir, koji zauzima 100 miliona hektara obradive površine, a vrednost godišnje proizvodnje je znatno skromnija u odnosu na pomenutu konkurenciju i iznosi oko 134,1 milijarde dolara.

Kina je najveći svetski proizvođač četiri od pet pomenutih kultura, pšenice, kukuruza, pirinča i krompira, dok u proizvodnji soje predvodi Brazil. Sjedinjene Države su na drugom mestu u proizvodnji kukuruza i soje, a Indija je na drugom mestu u proizvodnji pirinča i krompira.

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar