Home VestiEkonomija Zapisnik centralne banke srušio indekse na Wall Streetu

Zapisnik centralne banke srušio indekse na Wall Streetu

by bifadmin

Na Wall Streetu najvažniji indeksi juče su ponovno pali, nakon što je zapisnik s poslednjeg zasedanja američke centralne banke Fed pokazao da su monetarni zvaničnici bili podeljeni oko potrebe za daljim podizanjem kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 180.65 bodova ili 0,52 odsto, na 34.765 bodova, S&P 500 je pao 0,76 odsto, na 4.404 boda, a Nasdaq indeks 1,15 odsto, na 13.474 boda.

S&P 500 je u posljednja dva trgovinska dana tako kliznuo naniže za više od 1,9 odsto, što je njegov najveći dvodnevni pad još od aprila.

Zapisnik s poslednjeg zasedanja Feda u srpnju pokazao je investitorima da se većina monetarnih zvaničnika nastavlja prioritetno boriti protiv inflacije, što je ojačalo neizvjesnost oko daljih izgleda za kamatne stope.

“Saglasan sam sa guvernerima kako nesmo uvereni da je inflacija totalno iza nas. Mislim da će tržišta biti na iglama u vezi toga što će Fed preduzeti u septembru i oktobru”, kaže Peter Tuz, iz Chase Investment Counsela, prenio je SEEbiz.

Bankarske deonice najveći gubitnici

Najviše su ponovno pale cijene dionica banaka, pri čemu je sektorski indeks bankarskih dionica bio u minusu 1 odsto, a najviše je među većim američkim bankama pala cijena dionice Bank of America, 2,2 odsto.

Cene deonica na Wall Streetu tokom avgusta našle su se pod pritiskom, pri čemu je S&P 500 kliznuo na najniži nivo u zadnjih mesec dana, usled podataka koji ukazuju na tvrdokornu inflaciju, ali i snažan ekonomski rast, pa se investitori pribojavaju da će kamatne stope ostati visoke na duži rok.

I dok očekuju da se bliži kraj Fedovom zaoštravanju monetarne politike, brine ih da bi centralna banka mogla zadržati visoke kamatne stope znatno duže nego do kraja prvog kvartala 2024. godine.

Na evropskim berzama, londonski Ftse indeks spustio se juče 0,44 odsto, na 7.356 bodova, pariski CAC 0,1 odsto, na 7.260 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,14 odsto, na 15.789 bodova.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar