Home VestiPolitika i društvo 85 odsto proizvođača automobila deli podatke o vlasnicima vozila

85 odsto proizvođača automobila deli podatke o vlasnicima vozila

by bifadmin

Loše ocene imaju gotovo svi veliki automobilski giganti

Svaka automobilska kompanija koju su pregledali stručnjaci za bezbednost iz Mozilenije prošla ključne bezbednosne testove.

– Izražavamo zabrinutost zbog mogućnosti da bi naši pametni satovi s pristupom internetu mogli biti upotrebljeni za špijuniranje. Ali, automobilske marke su tiho ušle u ovaj posao i pretvorile svoje vozila u moćne uređaje za prikupljanje podataka – stoji u objavi istraživača iz Mozile, piše portal Pop Science.

Zbog toga istraživači upozoravaju da „vozila koja se hvale najnovijom tehnologijom“ sada poseduju „neverovatnu sposobnost prisluškivanja, praćenja i prikupljanja informacija o vašim aktivnostima i putovanjima u vašem automobilu“.

Loše ocene imaju gotovo svi veliki automobilski giganti, uključujući Ford, Subaru, JEEP, BMW, Hondu, Ševrolet i Nisan, među ostalima.Tesla se nalazi na dnu liste.

Stručnjaci tvrde da gotovo 85 odsto proizvođača automobila deli podatke o vlasnicima vozila sa posrednicima i drugim kompanijama. Čak 19 od 25 kompanija prodaje naše lične podatke trećim stranama, dok gotovo 55 odsto njihovih politika privatnosti dopušta proizvođačima deljenje naših informacija sa vladinim agencijama i policijom. Zahtev za deljenje podataka može se lako postaviti, bez potrebe za sudskim nalogom.

Osim toga, situaciju čini još jezivijom činjenica da najmanje dve kompanije, Nisan i Kia, u svojim politikama privatnosti izričito spominju dve kategorije podataka nazvane“seksualna aktivnost“ i „seksualni život.“Točan sadržaj ovih kategorija nije jasan, ali novi automobili često su opremljeni mikrofonima i kamerama. Čak i ako su ti podaci anonimni, svako ko razmišlja o kupovini novog automobila trebalo bi posebno da obrati pažnju na ove aspekte.

Izvor: Biznis Telegraf
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar