Home VestiEkonomija Dvostruki udar na cenu goriva u Srbiji: Barel je preko noći „skočio“ na 90 dolara, a od 1. oktobra rastu i akcize

Dvostruki udar na cenu goriva u Srbiji: Barel je preko noći „skočio“ na 90 dolara, a od 1. oktobra rastu i akcize

by bifadmin

Uskoro će gorivo u Srbiji osetno poskupeti i to iz dva razloga – rasta cena nafte na svetskim berzama i rasta akciza u Srbiji, piše Blic.

Litar evrodizela u Srbiji već košta 204 dinara, a benzina evropremijum BMB 189 dinara. Za nekoliko nedelja gorivo je na pumpama poskupelo u proseku za oko 5 dinara, a nove najave govore u prilog ulaznom trendu cena goriva. Barelom nafte jutros se trguje po ceni od 90 dolara, što je poskupljenje od čak 15 dolara za tri nedelje.

Saudijska Arabija i Rusija saopštile su juče da će produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte do kraja godine, i odmah potom je cena nafte tipa Brent dosegla najviši nivo u poslednjih 10 meseci.

Veće i akcize na gorivo u Srbiji

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra jesu akcize. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Izvor: Blic

Foto: Skitterphoto, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar