Home VestiEkonomija Gajenje kleke postao isplativ i unosan biznis

Gajenje kleke postao isplativ i unosan biznis

by bifadmin

Dosta ljudi odlučuje se da iz grada pređe da živi u selu i pokrene neki svoj biznis, kako zbog dobre zarade, tako i zbog mirnijeg načina života

Država daje olakšice za one koji se odluče na ovakav potez, a ukoliko su vredni za neki od ovih biznisa uz malo ulaganja mogu dobro da zarade.

Jedna od biljaka na kojima je moguće zaraditi je dobro je, verovali ili ne – kleka.

Poslednjih godina cena kleke je skočila, a kilogram je dostigao i 650 dinara, jer bez ikakvog ulaganja, prskanja hemikalijama, okopavanja i plevljenja kleka rodi punim rodom svake treće godine, tako da su krševi i ornice u jesenjim danima bili puni naroda.

– Od kleke smo uvek lepo zarađivali, decu školovali, kućili kuće i koliko god da naberemo znamo da nam ostaje čist novac jer ništa nismo uložili u gajenje ove biljke. Otkupna cena poprilično varira, prošle godine je samo odjednom sa 400 pala na 280 dinara. Ove godine situacija je dosta drugačija, rod je umanjen za nekih 80 odsto jer je bilo loše oprašivanje, rodilo je samo oko 20 odsto. Stoga je potražnja velika, a ponuda mala. Otkupna cena se sada kreće i do 600 dinara, 650 na veliko, rekli su ranije za RINU meštani Negbine nadomak Nove Varoši, koji decenijama idu u pohod na lekovite plave bobice.

Osim u prozvodnji džina kleka se pokazala kao izuzteno tražena i korisna u farmakologiji i hemijskoj industriji. Od nje se prave etirična ulja, kreme i parfemi. Sušena bobica kleke se cikliranjem (mlevenjem) koristi u mesnoj industriji kao aditiv u suho – mesnatim proizvodima, dalje se sitnim pakovanjima kupuje u trgovini a domaćinstva je kupuju za dodatke kuvanih jela, poput kupusa ili sarme.

Izvor: Alo.rs

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar