Home VestiPolitika i društvo Koja je aktivnost najbolja za decu

Koja je aktivnost najbolja za decu

by bifadmin

Deca se tokom odrastanja bave različitim vrstama hobija. Dok neki traju ceo život, drugi im dosade za par dana ili nedelja.

, postoji jedna stvar koju možete detetu pokloniti sada kako biste poboljšali zdravlje njegovog mozga u budućnosti. Prema naučnicima, to je da ga naučite da svira neki muzički instrument.

U sklopu studije koju je sproveo Univerzitet Edinburg ljudi koji su većinu svog života svirali neki instrument imali su bolje rezultate u testovima kognitivnih sposobnosti u 70-ima i ranim 80-ima od onih koji nisu.

Veza je bila uočljiva čak i kada su se u obzir uzeli drugi faktori koji su mogli uticati na zdravlje mozga u starijem dobu, poput inteligencije ili obrazovanja.

Svi učesnici studije, njih 420, rođeni su 1936. godine u područjima Edinburga i Lotijana. Tokom odrastanja testirane su njihove fizičke i mentalne funkcije. Njih 167 imalo je iskustvo sviranja nekog muzičkog instrumenta, uglavnom tokom detinjstva ili tinejdžerskih godina, i oni su ostvarili bolje rezultate u testovima brzine obrade informacija i prostornog razmišljanja.

„Ove rezultate vidimo kao uzbudljivu polaznu tačku za dalje istraživanje o tome kako muzičko iskustvo kroz život može doprineti zdravom starenju“, rekla je dr Džudit Okli sa Univerziteta Edinburg.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Psychology and Aging“.
Ranije studije su pokazale da deca imaju koristi i od puštanja muzike dok su mala jer im to pomaže da ostvare bolje rezultate na kognitivnim testovima.

Izvor: Index.hr/021.RS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar