Home VestiEkonomija Od 1.oktobra se povećavaju akcize na gorivo, cigarete, kafu,….

Od 1.oktobra se povećavaju akcize na gorivo, cigarete, kafu,….

by bifadmin

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na gorivo, cigarete, alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Ovaj zakon će se primenjivati od 1. oktobra, s tim da je za deo odredaba predviđeno da se primenjuje kasnije od tog roka.

Kako je navedeno u obrazloženju, predloženim povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.
Predloženo je da se akciza na biogorivo i biotečnosti ne uvećava, jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju još uvek u razvoju, pa će se poreska politika oporezivanja ovih proizvoda detaljnije urediti nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata.

Dodaje se da se u cilju izbegavanja povećanja troškova zbog povećanja akcize ne menja ni iznos do kojeg se ostvaruje pravo na refakciju akcize za gorivo koje se koristi za prevoz, grejanje, kao i u industrijske svrhe, a takođe je predloženo uvođenje refakcije plaćene akcize na dizel i biogorivo za poljoprivredne mašine.

Predloženo je i da uvođenje akcize na prirodni gas za motorna vozila i za grejanje bude od 1. januara 2025. godine.

Predlaže se i uvođenje sistema e-akciza koji je centralizovani informacioni sistem kojim upravlja ministarstvo finansija, koji će omogućiti podnošenje elektronskih zahteva za izdavanje akciznih markica i zahteva za izdavanje i obnavljanje dozvola za akcizna skladišta.

U okviru sistema e-akciza uvode se kontrolne akcizne markcice sa QR kodom, a precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su u obavezi da skeniraju akciznu markicu obeleženu sa QR kodom.

Predlog predviđa i kazne za nepoštovanje odredbi zakona i one se kreću od 5.000 do dva miliona dinara.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar