Home VestiEkonomija Promet stanova u Srbiji pao, sve manje kreditnih kupaca

Promet stanova u Srbiji pao, sve manje kreditnih kupaca

by bifadmin

Tržište nekretnina u Srbiji je, prema oceni predsednika Upravnog odbora „Klaster nekretnina“ Nenada Đorđevića, takvo da se beleži pad prometa u odnosu na pre godinu dana, stanove najviše kupuju gotovinski kupci, a približno jednako se prodaju stanovi u staroj gradnji i novogradnji.

– U drugom kvartalu ove godine promet je pao za oko 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ovoliki pad posledica je činjenice da su drugi i treći kvartal prošle godine bili periodi sa izrazitim rastom i prometa i cena, tako da smo u drugom tromesečju ove godine imali stagnaciju, rekao je on za Tanjug.
Dodao je da se tržište sada stabilizivalo i da se u narednom periodu očekuje da će cene stanova mirovati.

Udeo starogradnje i novogradnje u prometu podjednak

Govoreći o tome koji se stanovi sada najviše prodaju i ko ih najviše kupuje, Đorđević je rekao da je udeo starogradnje i novogradnje u prometu podjednak, a da, kada je o kupcima reč, stanove ubedljivo najviše kupuju oni koji plaćaju gotovinom.

– Udeo kreditnih kupaca kod nas je i inače bio mali, a ove godine se dodatno smanjio u odnosu na dve prethodne godine. I u najbolje vreme kreditni kupci su kod nas generisali tek oko 15 odsto tražnje za nekretninama, kod stanova je taj procenat iznosio oko 30, a ove godine je registrovan značajan pad udela ovih kupaca u ukupnom broju kupaca, koji nije prelazio sedam procenata, istakao je sagovornik Tanjuga.

Kao glavni razlog za pad udela kreditnih kupaca naveo je rast euribora, zbog čega oni koji su već uzeli stambene kredite indeksirane u evrima plaćaju veće rate, a oni koji bi da kupe stan iz kredita se plaše da bi im rate bile velike i ne odlučuju se da u ovom trenutku podignu kredit.
– Međutim, kako se bude smanjivala inflacija u evrozoni i kod nas, očekujemo da će se i euribor korigovati nadole, tako da mislim da će se od druge polovine iduće godine povećati i tražnja za stambenim kreditima u odnosu na sadašnju, rekao je Đorđević.

Ne očekujem skorašnji pad cena nekretnina

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što se trenutno beleži pad prometa, sadašnji trenutak je ipak dobar za kupovinu stanova iz jednostavnog razloga što nije dobro čekati bolje vreme jer se ne može znati kada će ono i da li će uopšte doći, a trenutno se sa velikom verovatnoćom ne očekuje skorašnji pad cena.

– Zbog svega toga, onaj ko čeka da bi kupio nekretninu u suštini samo gubi vreme i propušta prilike da kupi nešto što trenutno povoljno postoji na tržištu, a ne realizuje tu transakciju jer misli da će se za neko vreme desiti nešto povoljnije. Ljudi koji imaju novac koji nameravaju da ulože u nekretnine ne bi trebalo da odlažu kupovinu, istakao je Đorđević.

Dodao je da se odlaganje kupovine naročito ne savetuje onima kojima je stan potreban, čak i ako ga kupuju iz kredita, jer bi trebalo da imaju u vidu da nisu porasle samo rate kredita nego i zakupnine stanova.
– Nivo zakupnina jeste pao krajem 2022. godine u odnosu na prošlo leto i proleće, ta kriva se malo spustila, ali su one i dalje znatno veće nego što su bile 2020. i 2021. godine, kada su zbog korone potpuno pale. Situacija je takva da se više isplati plaćati ratu kredita nego iznajmljivati nekretninu, ocenio je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar