Home VestiEkonomija U kojem biznisu se najviše pronalaze preduzetnice do 35 godina

U kojem biznisu se najviše pronalaze preduzetnice do 35 godina

by bifadmin

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je otvoreno čak 400 novih frizersko-kozmetičkih salona. Poređenja radi, u celoj 2022. otvoreno je oko 500 salona za lepotu. Istovremeno, mnogi preduzetnici ugasili su posao, pa upozoravaju da tek malobrojni godinama opstanu u tom poslu.

Stara je rasprava da li su saloni lepote potreba ili luksuz. Bez obzira za koji odgovor se odlučite, ne možete da ih ne primetite – uz menjačnice i kockarnice, sve ih je više. A u njima najtraženije usluge su veštački nokti, trepavice, botoksi i nadogradnja kose.

– Mislim da je sada mnogo nepotrebnih zahvata i na licu i na telu, jako to utiče na mlade devojke. U nekom momentu mog poslovanja sam shvatila da ja neke stvari ne želim da radim i da mi je jako važno da se fokusiram na prirodnu negu – kaže Maja Sradnov, vlasnica kozmetičkog salona.

U APR-u je registrovano oko 14.000 frizersko-kozmetičkih salona. Rast broja salona za lepotu vidljiv je poslednjih nekoliko godina, a kažu naročito od pojave korone. Velika je ponuda salona za lepotu, ali i potražnja.

U školama lepote traži se mesto više

Mnogo je zainteresovanih i za upis u srednju Školu za negu lepote u kojoj se poslednjih godina traži mesto više.

– Upisali smo sve što smo planirali, tako da nismo imali nikakvih problema. Za razliku od prošle godine, donji prag učenika koji su primljeni u našu školu povećan je za pet bodova. Najveće interesovanje je za zanimanje frizer, to je uvek i bilo, upisujemo devet odeljenja. Međutim, veliko je interesovanje i za zanimanje pedikir, manikir – objašnjava Mesud Čustović, direktor Škole za negu lepote.

Koordinator praktične nastave u Školi za negu lepote Kristina Kuzmanović Glišić navodi da učenici iskazuju veliko interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa.

– Već negde na kraju prvog polugodišta, od decembra, oni budu dovoljno obučeni da odu kod preuzetnika i da počnu da uče salonske forme – dodaje ona.

Najpoželjniji biznis za preduzetnice mlađe od 35 godina

Statistika potvrđuje da je to i najpoželjniji biznis za preduzetnice mlađe od 35 godina.

– Upravo zbog tog momenta da je investicija jako mala da uđete u taj biznis, a povrat jako brz. Na društvenim mrežama mogu plasirati sve ono što rade, a na osnovu društvenih mreža mogu dopreti do novih korisnika – ističe Marko Vučetić sa Infostuda.

Zato na zvanične podatke o broju novootvorenih salona treba dodati i nekoliko puta više onih koji usluge šišanja, sređivanja noktiju ili šminkanja pružaju na crno – po stanovima i iznajmljenim prostorima.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar