Home VestiPolitika i društvo U kojim zemljama je najbolje provesti penzionerske dane?

U kojim zemljama je najbolje provesti penzionerske dane?

by bifadmin

Istraživanje sprovedeno među 17.000 ispitanika pokazalo je da Amerikanci smatraju Švajcarsku najboljom zemljom za provođenje zlatnog doba.

Ovde se naravno ne misli na zlatno doba kakvo već godinama doživljavamo mi u Srbiji, zahvaljujući pojeftinjenju parizera i drugim uspesima tvoraca ekonomske politike, već na period života u kojem ne moramo više da radimo već možemo da uživamo u unučićima ili životu u nekoj drugoj zemlji.

Mi sa našim penzijama doduše ne možemo da biramo gde ćemo živeti, ali ovde se radi o Amerikancima koji se često opredeljuju da starost provedu van granica svoje zemlje iz više razloga među kojima su najvažniji – niži troškovi života, bolja zdravstvena nega, prijatna klima itd.

Švajcarska na prvom mestu

Prema mišljenju najvećeg broja anketiranih za potrebe ovog istraživanja, Švajcarska može najviše da ponudi američkim penzionerima, zahvaljujući tome što ima “prijateljski nastrojen” poreski sistem ali i zato što je pravna država u kojoj građani znaju na šta mogu da računaju. Ona takođe ima visoko razvijen i svima dostupan zdravstveni sistem.

Na drugom mestu nalazi se Portugal u kojem su znatno niži troškovi života nego u SAD i koji ima prijatnu klimu. Sledi ga Australija zbog geografskih atrakcija ali i prijateljski nastrojenog stanovništva, a njoj je za petama Novi Zeland koji se smatra generalno “srećnom i bezbrižnom” zemljom. Na petom mestu nalazi se Španija sa svojom umerenom klimom, mnoštvom kulturnih sadržaja i programom “zlatne vize” koji omogućava dobrostojećim penzionerima da lakše dobiju papire ukoliko pazare skupocenu nekretninu u toj zemlji.

Izvor: BBC

Foto: Sarablatter, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar