Home VestiEkonomija Uvode se dve nove akcize – na „snus“ i na prirodni gas

Uvode se dve nove akcize – na „snus“ i na prirodni gas

by bifadmin

Od iduće godine u Srbiji će se oporezivati nikotinske vrećice, takozvani „snus“, dok će prirodni gas kao energent za grejanje i pogon motornih vozila biti opterećen akcizom od 2025. godine, predviđaju izmene važećeg Zakona o akcizama koje je usvojila Vlada Srbije, piše N1.

Kada je reč o postojećim nametima, već od 1. oktobra ove godine za osam odsto biće veće specifične akcize za gorivo i druge derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

Pred poslanicima Skupštine Srbije u utorak će se, pored rebalansa ovogodišnjeg budžeta, naći i Predlog izmena i dopuna Zakona o akcizama kojim se planira uvećanje ovih nameta na određene proizvode, ali i odloženo uvođenje akciza na proizvode koji do sada nisu bili opterećeni ovim nametom.

Akciza za snus

Jedan od tih proizvoda je i takozvani „snus“ – nikotinske vrećice koje se stavljaju između usne i desni. Akciza na njega će se naplaćivati od januara 2024. godine.

S obzirom da ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, za očekivati je da bi uskoro moglo da dođe i do njegove izmene.

„S obzirom na to da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, idući u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda, koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin, ovim zakonom predlaže se uvođenje novog akciznog proizvoda – nikotinske vrećice, kojim se, u smislu ovog zakona, smatraju proizvodi za jednokratnu upotrebu koji sadrže nikotin ili jedinjenja nikotina i druge sastojke, upakovani u vrećice ili porozne vrećice i isključivo su namenjeni oralnoj upotrebi, a koji se stavljaju u promet u skladu sa normativima propisanim za tržište Republike Srbije. Imajući u vidu da ovi proizvodi predstavljaju i supstitut za cigarete i ostale duvanske prerađevine, naročito među mlađom populacijom, ovim zakonom predlaže se oporezivanje akcizom“, navodi se u obrazloženju Predloga izmena i dopuna Zakona o akcizama.

Novi zakon predviđa da se akciza na nikotinske vrećice plaća na jedan kilogram neto mase sadržane u nikotinskim vrećicama, u iznosu od 4.500 dinara po kilogramu.

Kad se plaća akciza na prirodni gas

Drugi proizvod koji će se ubuduće oporezivati akcizom je prirodni gas, na koji će se akciza naplaćivati počev od 2025. godine, a konkretni iznosi će zavisiti od svrhe za koju se gas upotrebljava.

„Na prirodni gas za krajnju potrošnju plaća se akciza u iznosu od 1.097,20 dinara po megavatsatu za pogon motornih vozila i akciza u iznosu od 63,30 dinara za megavatsat za grejanje“, navodi se u Predlogu zakona.

Namet na gorivo

Prema novom propisu, akciza na olovni benzin od 1. oktobra iznosiće 66,42 dinara za litar. Sada je 61,50 dinara.

Na bezolovni benzin akciza će biti 62,47 dinara, a sada je 57,84 dinara.

Na gasna ulja nova akciza iznosiće 64,24 dinara, a sada je 59,48 dinara.

Akciza na kerozin biće 74,89 dinara, a trenuno je 69,34 dinara, dok će se akciza na tečni naftni gas naplaćivati u iznosu od 48,78 dinara, a sada je 45,17 dinara.

„Istovremeno sa povećanjem iznosa akcize na derivate nafte ne menja se iznos akcize do koga se ostvaruje pravo na povrat plaćene akcize za derivate nafte koji se koriste u transportne svrhe, grejanje, kao i u industrijske svrhe, čime se iznos refakcije krajnjim korisnicima uvećava, odnosno izbegava se povećanje troškova zbog uvećanja akcize. Takođe, u cilju smanjenja troškova poljoprivrednih proizvođača – poljoprivrednih gazdinstava i fizičkih lica – nosilaca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, predlaže se uvođenje refakcije plaćene akcize na derivate nafte – dizel gorivo i biogorivo, koje se kao motorno gorivo koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina“, stoji u obrazloženju zakona.

Novi iznosi akciza na alkoholna pića

Kada je reč o alkoholnim pićima, rastu akcize na sve vrste: umesto dosadašnjih 46.250 dinara na jaka alkoholna pića naplaćivaće se 49.950 dinara nameta na osnovicu koju čini jedan hektolitar čistog alkohola meren na temperaturi od 20 °C. Ova akciza se obračunava tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženu u hektolitrima u gotovom proizvodu.
Trenutno se akciza na niskoalkoholna pića plaća 23,14 dinara po litru, a biće 24,99 dinara, i odnosiće se na pića koja nisu pivo i koja imaju sadržaj alkohola ispod pet odsto.

Na pivo se sada plaća akciza od 26,44 dinara po litru, a biće 28,55 dinara i ta akciza će važiti i za niskoalkoholna pića koja sadrže pet odsto ili više procenata alkohola (vino, na primer).

Koliko će biti akciza na kafu

Akciza na kafu plaćaće se na jedan kilogram neto mase u iznosu od 100,43 dinara na neprženu kafu (trenutno iznosi 92,99 dinara), dok će na prženu kafu akciza biti 125,53 dinara po kilogramu (sada je 116,23 dinara).

Na ljuspice i opne od kafe akciza će biti 138,08 dinara po kilogramu (sada je 127,85 dinara), dok će se na ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe naplaćivati 188,31 dinara (sada je ovaj namet 174,36 dinara po kilogramu).

Akciza na kafu za jedan kilogram neto mase kafe sadržane u gotovom proizvodu naplaćivaće se u iznosu od 376,62 dinara po kilogramu (a sada je 348,72 dinara).

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar