Home VestiEkonomija Više od 20.000 poljoprivrednika lažiralo svoje podatke zbog subvencija

Više od 20.000 poljoprivrednika lažiralo svoje podatke zbog subvencija

by bifadmin

Preko 20.000 poljoprivrednika prijavilo je lažne podatke kako bi dobilo subvencije od države. Svi koji su otkriveni u ovom prekršaju biće kažnjeni. Drugim rečima, u pasivan status će zbog ovih malverzacija otići 552 njih.

„Dešavalo se da ljudi lažno konkurišu za subvencije. Mi radimo šta možemo da to sprečimo. Imamo snimke satelitom gde postoji neka poljoprivredna kultura, a gde ne postoji. Takođe inspekcije izlaze na teren kako bi utvrdile stvarno stanje”, izjavila je ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković gostujući u emisiji „Jutro“ na Blic TV.

Dodala je da su na ovaj način otkrivene razne zloupotrebe i malverzacije, počev od toga da su se za subvencije prijavljivali oni koji uopšte ne obavljaju poljoprivrednu delatnost, do situacija da poljoprivrednici sade jednu kulturu, a prijavljuju drugu.

Međutim, nadležno ministarstvo je odlučilo da stane na put ovoj praksi. Jedna od njenih mera u tom kontekstu je stavljanje u pasivan status na tri godine svakog poljoprivrednika za kojeg je utvrđeno da je davao lažne podatke kako bi dobio subvencije, što znači da on za to vreme neće moći da se bavi poljoprivredom.

Izvor: Plodna zemlja

Foto: mbll, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar