Home VestiEkonomija Kina povećava svoju prednost u odnosu na SAD, jaz sve veći

Kina povećava svoju prednost u odnosu na SAD, jaz sve veći

by bifadmin

Kina povećava svoju prednost u odnosu na SAD u podnošenju patentnih prijava za veštačku inteligenciju (AI).

Kineske institucije su 2022. godine prijavile 29.853 patenata u vezi sa veštačkom inteligencijom, što je porast u odnosu na 29.000 patenata godinu ranije, prema podacima koje je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu dostavila Blumberg njuzu.

Ovaj broj je za 80 odsto veći od ukupnog broja američkih patenata vezanih za AI, koji se u 2022. godine smanjio međugodišnje za 5,5 odsto, na 16.805 patenata. Treće mesto pripada Japanu sa 8.870 patenata, a četvrto Južnoj Koreji koja je registrovala 7.899 patenata iz oblasti veštačke inteligencije.

Brojevi ilustruju kako je Peking podstakao kineske kompanije i agencije da steknu prednost u oblastima kao što su proizvodnja čipova, istraživanje svemira i vojne nauke.

Predsednik Kine Si Đinping je nedavno naredio da se ubrzaju fundamentalna istraživanja u Kini kao odgovor na napore SAD da se Pekingu organiči pristup naprednim tehnologijama. To je izazvalo poplavu ulaganja kineskih kompanija u AI i kvantno računarstvo.

Patenti se ne pretvaraju uvek u izume koje imaju primenu u starnom svetu, ali kineske firme kao što je Hjuavei tehnolodžis su uspostavile evidenciju vodećih inovacija u prošlosti u sektorima kao što su umrežavanje, superračunari i prepoznavanje slika.

Kina je nadmašila SAD po broju prijava patenata koji koriste veštačku inteligenciju još 2017. godine, kada su lokalne firme ubrzale upotrebu algoritama u nizu poslova od kupovine automobila do onlajn kupovine.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar