Home VestiPolitika i društvo Od 3.613.352 stanova grejne instalacije nema 46 odsto u Srbiji

Od 3.613.352 stanova grejne instalacije nema 46 odsto u Srbiji

by bifadmin

Od 3.613.352 stanova i kuća koliko je popisom ustanovljeno da ih ima Srbiji, grejne instalacije ne postoje u više od 1,6 miliona objekta, odnosno u 46 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Nijedan vid kanalizacione instalacije – bez obzira da li je reč o javnoj kanalizaciji, septičkoj jami, čak i reci i otvorenom kanalu – nema tri odsto stanova i kuća, dok vodovodnu instalaciju u svojim domovima nemaju građani u ukupno četiri odsto stambenih jedinica.

Električnu instalaciju u Srbiji ima 3.589.611 stanova i kuća, na gasovodnu mrežu je priključeno 404.405 stambenih jedinica, dok instalaciju grejanja ima 1.829.990 stanova i kuća.

U publikaciji „Instalacije u stanovima“ Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine o opremljenosti stanova instalacijama električne energije, vodovoda, kanalizacije, grejanja i gasovoda, prema stanju na dan 30. septembra 2022.

Vodovodna instalacija

Vodovodnu instalaciju u svojim domovima nemaju građani u ukupno četiri odsto stanova i kuća.
Pod vodovodom instalacijom se, inače, podrazumeva „da najmanje u jednoj prostoriji postoje ugrađene vodovodne instalacije, bez obzira na to da li su priključene na javni vodovod, mesni ili seoski vodovod, hidrofor i slične specijalne pumpe ili uopšte nisu priključene“.

Instalacije za javni vodovod ima 75 odsto stanova, za seoski ili mesni vodovod ima 11 odsto stanova, bez vodovodnih instalacija je četiri odsto stambenih jedinica, devet odsto spada pod „ostalo“, a jedan odsto je nepoznato.

Region Južne i Istočne Srbije ima najmanji broj stambenih jedinica sa vodovodnim instalacijama na javnom vodovodu – 60 odsto.

Kanalizacija

Podaci Popisa 2022. pokazuju da je 57 odsto domova priključeno na javnu kanalizaciju, 34 odsto stanova i kuća ima septičke jame, četiri odsto spada pod „ostalo“, tri odsto domova je bez ikakvih instalacija kanalizacije, dok je za dva odsto stanova i kuća nepoznato da li imaju bilo kakvu kanalizacionu instalaciju.

Inače, prema RZS, smatra se da stan ima instalacije kanalizacije „ako u bilo kojoj prostoriji u stanu postoje kanalizacione instalacije, bez obzira na to da li su priključene na javnu kanalizaciju, septičku jamu, reku, otvoreni kanal i slično, ili uopšte nisu priključene“.

Podaci pokazuju da je u Braničevskoj oblasti na javnu kanalizaciju priključeno manje od 40 odsto stanova i kuća.

Grejanje

„Pravila“ popisa kazuju da se smatra da stan (ili kuća) ima instalacije grejanja ako su „te instalacije postavljene bar u jednoj prostoriji stana, bez obzira na to da li se toplota isporučuje iz javne ili mesne toplane (centralno grejanje), ili se prostorije u stanu greju toplotom isporučenom iz zajedničke kotlarnice u zgradi ili stanu (etažno grejanje)“.

Po ovoj definiciji, čak 46 odsto stanova i kuća u Srbiji – nema instalacije za grejanje, 31 odsto prostorije zagreva etažnim grejanjem, 20 odsto centralnim grejanjem, dok je za tri odsto stanova nepoznato da li imaju grejne instalacije.

Najviše stambenih jedica bez grejnih instalacija je u regionu Južne i Istočne Srbije.

Samo 22,44 odsto stanova i kuća Pirotske oblasti ima grejne instalacije, što znači da ih čak 77,56 odsto – nema i da se, pretpostavimo – greju na peći na ugalj i drva (individualna ložišta).

U Topličkoj oblasti su procenti slični, pa grejne instalacije ima svega 22,21 odsto stanova.

Električna energija i gas

Stan, prema Popisu 2022, ima instalacije električne energije „ako u njemu, ili bar u jednoj prostoriji stana, postoje instalacije električne energije, bez obzira na to da li su priključene na javnu mrežu ili nisu“.

Po ovim kriterijumima 99,34 odsto stanova ima instalaciju električne energije, dok je svega 11,19 odsto priključeno na gasovodnu mrežu, što znači im se gas isporučuje preko mreže.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar