Home VestiEkonomija Odložena primena novih pravila za ulazak u EU

Odložena primena novih pravila za ulazak u EU

by bifadmin

Informacija već je potvrđena na zvaničnim stranicama Sekretarijata za migracije Švajcarske i Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske, ali ne i na zvaničnoj stranici EU

Iako je planirano da sistem „ETIAS“ bude pokrenut početkom sledeće godine, on će ipak biti pušten u rad najranije u maju 2025, javlja portal „Schengen Visa Info“.

Kako navodi izvor tog portala, razlog za odlaganje primene „ETIAS-a“ je što „treća strana kasni sa primenom ulazno izlaznog sistema“.

Šta je ETIAS?

ETIAS program nalaže obaveznoplaćanje u iznosu od sedam evra. To nije viza, već sistem za posetioce iz zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u Evropu, kako bi unapred registrovali svoje posete. Onima kojima su trenutno potrebne vize za ulazak, i dalje će morati da apliciraju za njih.

– Nadali smo se da će sistem postati operativan najkasnije početkom sledeće godine, ali je postalo jasno da je to nedostižno. Rezultat toga je da odlaganje primene ETIAS-a za maj 2025. godine, uz mogućnost daljeg odlaganja – rekao je neimenovani izvor portala „Schengen Visa Info“.

Ta informacija već je potvrđena na zvaničnim stranicama Sekretarijata za migracije Švajcarske i Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske, ali ne i na zvaničnoj stranici EU. Prema prvobitnom planu, ETIAS je trebalo da bude pokrenut u novembru ove godine, ali je primena sistema prvo odložena za početak sledeće godine, a potom i za maj 2025, uz mogućnost daljih odlaganja.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar