Home VestiEkonomija Usporena prodaja srpske maline

Usporena prodaja srpske maline

by bifadmin

Svetska kriza, rat u Ukrajini, kao i greške iz prethodnog glavni su razlozi zašto je malina došla na ivicu propasti, saopštilo je nedavno Opšte udruženje privrednika Arilje, odnosno njegova sekcija hladnjača. Prema rečima predstavnika te grupacije, zbog niskih otkupnih cena na svetskom tržištu, postoji problem da se proda i ceo ovogodišnji rod maline.

Kako se dodaje u tom saopštenju koje je preneo ariljski portal Lokalinfo, veliki problemi su što zbog izrazito niskih cena u Ukrajini, gde je prosečna otkupna cena ispod 0,7 evra i Poljskoj, gde je prosečna otkupna cena oko jeda evro.

„Prodaja srpske maline znatno je smanjena i ne postoji mogućnost de se ceo ovogodišnji rod proda. Za hladnjače je ovo poseban udarac jer su u prethodnoj godini zabeleženi gubici od vise eura po kilogamu. Za proizvođače je teška situacija jer otkupna cena od 200 dinara ne donosi zaradu, a u velikom delu Srbije otkupna cene se kretala i od 160 do 180 dinara“, dodaje se u saopštenju.

Drugi problem je što još uvek nije isplaćena ni malina roda 2022. godine, o čemu je pisao i portal Nove ekonomije. Pored toga, isplata ovogodišnjeg roda ide otežano zbog usporene prodaje u izvozu.

„I pored ovako teške situacije, proizvođači i hladnjače su postigli dogovor da zajedničkim snagama, uvažavajuči teškoće i jednih i drugih, pokušamo da se izborimo sa nastalom situacijom“, stoji u saopštenju.

Pored dobre volje obe strane, u prevazilaženju ovako velikog problema zahtevaćemo da se uključi i drzava preko Vlade Srbije, Ministarstva poljoorivrede, ekonomije i privrede, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Nova rkonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar