Home VestiEkonomija Usvojen predlog budžeta za 2024.godinu

Usvojen predlog budžeta za 2024.godinu

by bifadmin

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u državnoj kasi u iznosu od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđenim rebalansom budžeta za ovu godinu.

„Predloženi budžet je razvojni, što podrazumeva nastavak visokih ulaganja u kapitalne investicije, izgradnje auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica, politike povećanja plata i penzija, kao i izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana“, navodi se u saopštenju.

Ovim predlogom predviđen je fiskalni deficit budžeta od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.
„Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 3,5 odsto BDP. Javni dug sektora države projektovan je na 51,7 odsto BDP u 2024. godini, što je daleko ispod 60 odsto koliko je dozvoljeno sporazumom iz Mastrihta“, navodi Vlada.

Takođe, srednjoročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita sektora države na nivo od 1,5 odsto BDP u 2026. godine i pad učešća javnog duga na 50 odsto BDP.

„Predlogom budžeta predviđeno je da, počev od 1. januara 2024. godine, penzije u Srbiji budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za 10 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se teret povećanja minimalne zarade ne bi u potpunosti preneo na poslodavce, od 1. januara 2024. godine, kako se navodi, planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 15,1 odsto, sa 21.712 na 25.000 dinara.

Na nivou sektora države je za kapitalne investicije opredeljeno 598,8 milijardi dinara, odnosno 6,8 odsto BDP.

Premija za mleko 15, umesto 10 dinara

Na sednici je usvojen i izmenjen i dopunjen Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se, između ostalog, predlaže povećanje maksimalne površine obrađenog poljoprivrednog zemljišta sa 20 na 100 hektara za koje može da se ostvari pravo za osnovne i proizvodno vezane podsticaje za biljnu proizvodnju.

Takođe, ovim izmenama povećan je minimalni iznos premije za mleko sa deset na 15 dinara, kao i minimalani iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara.

Izmene Predloga zakona predviđaju i mogućnost da lice koje obrađuje poljoprivredno zemljište koje nije u njegovom vlasništvu, prijavi nadležnom ministarstvu katastarske parcele koje obrađuje, a koje nisu upisane u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar